Smuđ

Smudj

Smuđ je najlepša, najbolja, najkvalitetnija i najukusnija rečna riba! Početak, sredina i kraj! Tačka.

Pošto važi ona izreka da se o ukusima ne raspravlja, jer koliko ljudi toliko ćudi tj. ukusa, prva rečenica će za priču u daljem tekstu biti aksiom jer ovo je ipak moj blog i moja su pravila ovde. :)

smudj presan glavaSmuđ je riba koja pripada familiji Percidae – grgeči, rod Stizostedion, vrsta lucioperca. Rod Stizostedion ima više vrsta kao što su američki Walleye (Stizostedion vitreum), kanadski Sauger (Stizostedion kanadese), smuđ kamenjar (Stizostedion volgense), morski smuđ (Stizostedion marinae) koji živi u bočatim vodama.U našim vodama žive dve vrste lucioperca i volgense. Smuđ kamenjar retko naraste veći od jednog kilograma i nije predmet ciljnog ribolova varaličarenjem, već se najčešće ulovi slučajno prilikom ribolova većeg rođaka, tako da nema veći značaj u sportskom ribolovu. Telo smuđa je vretenasto i izduženo, sa relativno malom glavom. Boje tela su mu u zavisnosti od mesta boravka, ali u osnovi leđa su zeleno siva sa osam do dvanaest poprečnih mrkozelenih pruga, bokovi srebrnosivi, a trbuh beo. Ima dva leđna peraja, prednje sa trinaest do četrnaest oštrih koštanih žbica povezanih opnom i zadnje sa dvadeset do dvadeset dve meke žbice. Izvor: varalicar.com

Meso smuđa, je kao i meso pastrmke veoma nežnog mirisa i ukusa, s tim što je meso smuđa malo čvršće strukture. Pošto nema neki jak miris, smuđ takođe može da se kombinuje sa raznim namirnicama i začinima. Kako da ga prepoznate u prodavnicama? Smuđ ima karakteristične zelenkasto-smeđe poprečne linije po vretenastom telu (vrlo je aerodinamičan ili "vododinamičan", kao i sve ribe grabljivice), sjajne krupne oči i usta puna oštrih i špicastih zuba.

smudj_presanNajjednostavniji način pripreme smuđa je da ga očišćenog samo usolite i pobiberite, premažete uljem, poslažete u tepsiju na papir za pečenje i ispečete u rerni zagrejanoj na 250°C. Ovako pečen bez ikakvih dodataka, za mene je savršen takav kakav jeste, jedino može da se doda kao prilog krompir salata sa vrlo malo luka, da miris luka ne bi ubio miris i ukus ribe.

Da li bih nešto dodala u ovoj početnoj priči o smuđu? Jedino da je uz neko dobro ohlađeno belo vino, kao što je npr. Hercegovačka žilavka, savršen ručak!

Nastaviće se...

  • Pinterest

Komentari   

komsija
+1 # komsija 31-12-2015 09:32
no comment. apsolutno najbolji recept za pripremu smudja.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat | Prijavi administratoru
Cica
+3 # Cica 12-01-2012 11:46
Ivane, tacno je da o ukusima ne vredi raspravljati i da ovde ja pisem svoje misljenje o odredjenoj hrani, ali naravno da se vi ili neko drugi mozete ili ne slagati sa tim misljenjem. :-)
Nemamo ni svi isto "nastelovano" culo ukusa ili mirisa. Sto je za nekog ljuto, slano ili kiselo nekom drugom nije itd..
Ne smem da tvrdim, ali nadam se da bih prepoznala smudja i "sakrivenog" ispod zacina i drugih namirnica - ali da ponovim da bi bila velika steta prekriti, za mene, tako dobar ukus necim drugim.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat | Prijavi administratoru
Ivan
0 # Ivan 12-01-2012 09:59
Ovog puta osporio bih autorkunu predstavu o smudju kao najboljoj ribi! Ne negiram njeno pravo da bude u pravu, posto je ovo ipak njen teren. Ali, ribe su po ukusu cesto toliko slicne da se skoro i ne mogu razlikovati. Pitao bih je samo da li bi smudja prepoznala zatvorenih ociju, pogotovo ako bi bio pripremljen sa zacinima i povrckama? mozda gresim, ali posto sam neko ko izuzetno ceni njen rad, ukus i doslednost, nadam s eda ce mi oprostiti zbog ovakvog "ispada"!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat | Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži