Kiseli đumbir? Čemu to služi? Najkraće: isto čemu služi turšija ili kiseli krastavci.

Slučajno sam na netu naišla na ovaj recept, a razlog zašto sam ga uopšte i pravila je taj što je sada (mislim na letnji period) đumbir višestruko jeftiniji nego preko zime. Jednostavno stvar uštede, a pošto svi u kući volimo đumbir ovo je način da ga sačuvamo za zimu kao i svaku drugu zimnicu.

Originalni recept za ukišeljeni đumbir (gari) potiče iz Japana i koristi se u pripremi sušija (zalogaji od presne ribe, pirinča i začina), koje ja ne pravim, osim ako izuzmem vojvođanski suši. Kiseli đumbir možete dodavati u svako jelo u koje i inače dodajete đumbir, jer ovim načinom konzerviranja on neće promeniti svoj karakteristični miris i ukus.

Po originalnom receptu bi trebalo da se koristi pirinčano sirće, ja ga nemam (još nisam probala da ga pravim), ali imam razna voćna koje jesam pravila, mada mislim da je za naše uslove, baš kao i za turšiju najbolje ono obično alkoholno sirće. Po originalnom receptu, ako koristite sasvim mlad đumbir, i već pomenuto pirinčano sirće, đumbir će dobiti lepu roze boju, što u ovom mom slučaju nije moguće. Prvo, đumbir koji kod nas kupujemo uglavnom i nije baš u ranoj mladosti, a ne sećam se kad sam videla pirinčano sirće u prodavnici. Dodavanjem prehrambene boje ili soka od cvekle možete ga obojiti u roza, ako to baš želite, ali mislim i da to uopšte nije potrebno.

A šta je potrebno da biste napravili kiseli đumbir:

  • 300 g đumbira,
  • 1 kašikica soli,
  • 2,5 dl vode,
  • 1 dl sirćeta,
  • 2 kašike šećera, malo bibera u zrnu (nije obavezno).

Đumbir ogulite i nasecite na što tanje kriškice. U šerpu sipajte vodu, sirće, so i šećer i stavite na šporet da provri. Đumbir poslažite u čiste teglice i prelijte provrelom mešavinom vode i sirćeta. Zatvorite celofanom i ostavite da se ohladi.

Ohlađene teglice ostavite u frižideru najmanje nedelju dana da se đumbir ukiseli, nakon tog vremena ga možete koristiti kao dodatak jelima.

ukiseljeni djumbir 2

Podelite na društvenim mrežama