Za 4 osobe potrebno je 4 fileta ili oko 200 g oslića po osobi. Naravno, umesto oslića možete koristiti i neku drugu filetiranu ribu, u zavisnosti od vašeg ukusa ili od onoga šta možete da kupite.

Svaka porcija se pakuje u jednu aluminijumsku foliju, što je vrlo praktično ako imate ukućane sa različitim prohtevima kada je jelo u pitanju. Na ovaj način možete vrlo lako i jednostavno napraviti više različitih jela odjednom. Najbolje od svega je što ste ovakvim načinom pripreme jela, (ne)ograničeni samo vašom maštom ili onim što imate u frižideru.

Kao prilog pečenim oslićima najbolje ide kuvani pirinač, kao nešto neutralno što se slaže uz sve ukuse.

Na slici i za ovaj konkretni ručak, bile su sledeće verzije oslića:

1. Crveni oslić sa sosom od paradajza

2. Oslić sa dimljenim sirom i pavlakom

3. Oslić sa limunom, ruzmarinom i svežom seckanom ljutom paprikom

4. Oslić sa puterom i limunom.

5. Oslić sa karijem i ljutom paprikom.

Od svih ukusa u ovoj turi meni je najelpši bio onaj sa karijem. Mirisno, pikantno, ljuto... jednom reči fenomenalno.

Kako se pripremaju zamotuljci od ribe?

Za svaki komad ribe uzimite odgovarajuće parče alu-folije. Svaki komad folije premažite maslinovim uljem (ili običnim - kako želite). Na namašćenu foliju stavite po komad ribe, a odgore pospite začinima i stavite dodatke po želji. Svako parče dobro umotajte da ne bi iscurila tečnost i da ne bi izlazila para. Stavite zamotuljke u tepsiju, pa u rernu zagrejanu na 250°C. Pecite na istoj temperaturi 15 minuta.

Svakom u tanjir stavite po zamotuljak, koji treba da rasečete i stavite u njega po kašiku kuvanog pirinča.

Dodatak i napomena:

Kada kupujem smrznutu filetiranu ribu, uvek kupim skoro duplo više nego kad kupujem svežu. Zašto?

Smrznuta riba koju možete kupiti u ribarnicama ili supermarketima (barem je tako u Novom Sadu) je toliko puna vode, da posle odmrzavanja ostane otprilike polovina ribe, a ostalo je voda koju možete baciti (ovo je posebno karakteristično za filetirane komade ribe). To znači da vam trgovci tj. proizvođači prodaju smrznutu vodu po ceni ribljih fileta što je čista prevara!

Cena koju vidite u prodavnici za kilogram smrznute ribe je u stvari duplo viša, jer je polovina kupljenog proizvoda u stvari smrznuta voda!

Posebno obratite pažnju na one tzv. akcije po marketima. Ako pomislite da je neka smrznuta riba jeftina, bolje razmislite još jednom. Setite se one izreke: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari".

Ispada da ne treba kupovati smrznutu ribu? Po meni, i ne treba, osim kada ste sigurni u kvalitet onoga što kupujete.

Zašto je onda ja kupujem? Sve se nadam se da se možda vremenom nešto promenilo, a moram da priznam i da to stvarno retko radim i da se svaki put iznerviram zbog toga.

Što je najgore, cena u stvari i nije najveći problem!

Problem je nešto drugo, mnogo opasnije!

Da li znate kako i koliko puta smrzavanjem i odmrzavanjem se riba "obogaćuje" vodom i ko zna čime još usput? Ja odgovor na to pitanje ne znam, ali bojim se da mi se odgovor ne bi svideo.

Pokušajte samo da stvorite sebi sliku, kako bi se to moglo raditi. Na sličan način možete razmišljati i o paštetama, parizerima, viršlama... i mnogim drugim prerađevinama o kojima praktično ne znamo ništa osim da su puni "nečeg".

Kako običan kupac može da zna kakvog je kvaliteta smrznuta riba koju kupuje - pogotovo ona koja se prodaje u "rinfuzi"?

Da li kupujete prozivode samo od određenih proizvođača, ili je ne kupujete uopšte, ili ne obraćate pažnju na proizvođača? Ili je nažalost sve postalo samo pitanje cene?

Podelite na društvenim mrežama