Jednostavan recept od samo 2 sastojka ne ra;unaju'i biber i so. Idealan način da omekašate suvo meso štuke je da ga pečete u masnoći dimljene slanine.

Kao što sam već ranije pisala, meso štuke je suvo, nemasno. Ako ne želite masnu ribu, onda je štuka pravi izbor za vas. Ono što mnogi ne vole kod ove vrste ribe je i njena "oporost". To ne znači da je u pitanju gorka riba, ali ima malo gorčine. Treća stvar koja mnoge odbija je veliki broj tankih, dugih i oštrih kostiju. Ovo poslednje donekle može da se ublaži odabirom većih primeraka ribe, ali u tom slučaju meso postaje još čvršće. Kako god, ja volim ovu ribu i meni ne smeta ni ukus, ni kosti, mogla bih reći da baš volim najklasničnije i najobičnije prženu štuku u tiganju u masti, ali zbog ostalih članova porodice, moram ponekad i da smislim nešto što bi se i ostalima svidelo. Ovog puta dodatak je dimljena slanina koja svojim mirisom i ukusom obogađuje ukus štuke, a osim toga masnoća koja se topi ostavlja i mekše meso ribe.

stuka 1Potrebno je:

  • 1 štuka od 1.5 kg,
  • desetak tankih režnjeva slanine,
  • so i biber.

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Očišćenu štuku posolite i pobiberite.

stuka u slanini

Tepsiju obložite papirom za pečenje i stavite štuku. Parčad slanine rasporedite preko ribe.

stuka u slanini2

Pripremljenu ribu stavite u zagrejanu rernu, temperaturu smanjite na 200°C.Za štuku od 1,5 kg potrebno je pečenje na istoj temperaturi otprilike 30 minuta ili dok se slanina ne istopi i ne porumeni.

stuka u slanini1

U zavisnosti od veličine ribe, možete peći duže ili kraće vreme. Bitno je samo da se riba ne presuši.

Pečenu ribu poslužite odmah uz prilog po želji.

stuka u slanini4

Podelite na društvenim mrežama