superhranaNešto malo i o zdravoj hrani da pišem. Ovo nije "samo" zdrava hrana, sledećih 14. namirnica su Steven Pratt, M.D., i Kathy Matthews autori knjige "SuperFoods Rx" izdvojili kao namirnice koje bi mogle svakom od nas da promene život, da nam pomognu da živimo duže, bolje i zdravije, a zašto  piše u kratkim objašnjenjima za svaku ponaosob. Dakle, šta je to "Superhrana":

 

1. Borovnice: Nažalost, ovo veoma zdravo i korisno voće, vrlo retko može da se nađe kod nas na pijacama ( ja ih jako retko viđam), za razliku od mnogih drugih egzotičnih voćkica. Borovnice su izuzetno bogate flavonoidima odn. antioksidantima koji smanjuju mogućnost pojave nekih degenerativnih oboljenja, a takođe i usporavaju proces starenja organizma.

2. Paradajz: S pravom nosi ime "rajsko voće". Pored svih vitamina koje sadrži, njegov sastav pomaže i u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Iako mu je prava sezona sazrevanja kratka (ako ne smatramo paradajzom, ono nešto plastično u obliku paradajza što se prodaje zimi), možete ga koristi i konzerviranog u obliku soka, pirea ili kečapa.  

3. Losos: Ribe svih vrsta su odlična hrana, a trebalo bi ih imati na tanjiru kao obrok, dva do četiri puta nedeljno. Neke ribe imaju više neke manje masnoće, ali znamo i da nisu sve masti iste. Ćelijama našeg organizma za život su potrebne masti - pitanje je samo koje i koliko. Riba sadrži one tzv. zdrave masti. Od svih riba koje možemo da nađemo na ovim našim prostorima (a koliko znam i uopšte) losos je najveći izvor omega-3 masnih kiselina, koje štite od mnogih bolesti uključujući i srčane bolesti.  

4. Pasulj: Dobra hrana za srce. Neki kažu da što ga više jedemo duže ćemo živeti. Beli, žuti, crveni, šareni... Postoje dokazi da osim što je dobar za srce, deluje i antikancerogeno.  

5. Soja: Soja je bogata vitaminima, mineralima, biljnim omega-3 mastima i fitonutricientima (sastojci koji povoljno utiču na zdravlje) . Sve u svemu može da se koristi u raznim oblicima: tofu (ili sir od soje), mleko od soje (kao zamena za kravlje mleko), majonez od soje, pečena ili pržena zrna, u komadićima ili ljuspicama, pašteta od soje... izbor je stvarno velik.  

6. Spanać: Još kao deca smo svi znali Popaja i njegovu čeličnu snagu koju je dobijao od španata, ali spanać ima u sebi mnogo više od gvožđa: beta karoten, vitamini B, C i E, kalcijuma i magnezijum.

7. Čaj (odnosi se na biljku "čaj", zeleni ili crni, kineski,indijski...): relaksira, nema kalorija, a veoma je dobar za zdravlje. Čaj je antialergijska, antiupalna (antiinflamatorna) superhrana koja povoljno utiče na zdravlje srca, prevenciju nastanka raka i moždanog udara i reguliše krvni pritisak.

8. Jogurt: Praktična namirnica, koja kao npr. voćni jogurt, može da se koristi kao užina i na poslu. Ima mnogo hranljivih sastojaka, ali ono što jogurt čini superhranom je prisustvo prebiotika i probiotika - živih organizama koji povoljno deluju na crevnu floru i gastrointestinalno zdravlja.

9. Orasi: Iako su veoma kalorični, oni spadaju u nutricionistički vredne grickalice. Orasi su jedan od malobrojnih bogatih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina. Pored vlakana i proteina, biljnih sterola koje sadrži, utiče na regulaciju nivoa holesterola u krvi.

10. Brokoli: Postoje neke studije koje kažu da povećan nivo kalcijuma utiče na mršavljenje. Brokoli nije bogat samo kalcijumom, sadrži i dosta vitamina C koji pomaže da organizam bolje apsorbuje kalcijum. Osim toga, ovo povrće ima i drugih vitamina, folata i vlakana koja zadovoljavaju potrebe organizma za hranljivim materijama. I nije na odmet pomenuti da sadrži moćne fitohemikalije koje štite od raznih bolesti.

11. Pomorandže: Kao veliki izvor vitamina C, izuzetno korisno voće, pogotovo što je C vitamin nešto što moramo redovno dopunjavati. Ono što je važno da se zna je da je mnogo bolje jesti je nego cediti sok, jer pulpa sadrži 10 puta više vitamina C nego sam sok.

12. Ćureća prsa: Ćureće belo meso, sa kojeg je skinuta koža, je najbolji izvor proteina sa malo masnoće koji možete jesti.

13. Bundeva: Bundevara? mmm... Bogata vlaknima i sa malo kalorija, bundeva spada u namirnice sa visokim nivoom karotenoida, koji funkcionišu kao antioksidanti i pomažu u borbi protiv starenja. Bundeva je bogata i vitaminima C i E, kao i gvožđem, kalijumom i drugim mineralima.

14. Ovas: U SAD je od 1997, FDA (U.S. Food and Drug Administration) dozvolio etiketiranje ovsene kaše, zobenih mekinja i proizvoda od zobi kao namirnice koje smanjuju rizik od koronarne bolesti srca. Osim toga, ovas pomaže održavanju nivoa šećera u krvi. I ne samo to, pošto je ovas bogat vlaknima, omogućava duži osećaj sitosti. Čini mi se da je ovaj spisak nešto što svako od nas može da koristi i nešto što nije teško primeniti čak ni u našim uslovima i našem podneblju. Nastavak o zdravoj hrani tek sledi :)

Podelite na društvenim mrežama