fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Barena paprika

Još jedan recept klasične zimnice ili salata od barene paprike.

Ako vam je potrebna veća količina ove salate, proporcionalno promenite mere i prilagodite ih svojim potrebama i ukusima. Meni, odnosno nama je ovo više nego dovoljna količina paprike za jednu sezonu. Na kraju krajeva, treba potrošiti i svu pečenu papriku i ajvar, turšiju,... koje sam napravila i koji mi zauzimaju veći deo zamrzivača, kao i deo terase.

Sastojci:

  • 3 kg sveže mesnate paprike,
  • 1,5 l sirćeta (alkoholnog 9%),
  • 2 kašike soli,
  • 4 kašike šećera,
  • biber u zrnu, piment, lovorov list, karanfilić, seme korijandera.

Vrstu i količinu začina (biber, ljuta paprika i sl.) prilagodite svom ukusu. Ukoliko vam preostane sirćeta nemojte bacati, sačuvajte za neku kasniju salatu.

gle = window.adsbygoogle || []).push({});

barena paprika

Priprema:

Papriku dobro operite i izvadite joj seme. Isecite je na manje komade (četvrtine ili polovine u zavisnosti od toga koliko je velika.

U šerpu sipajte sirće, so, šećer i začine i stavite na ringlu da provri. Kada voda provri stavljajte ponekoliko komada paprike i blanširajte najviše 2-3 minuta. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu papriku. Ne treba stavljati sve od jednom jer će sirće, od veće količine hladne paprike, ohladiti i prestati da vri, trebaće više vremena da ponovo provri.

Skuvanu papriku slažite u čiste tegle i prelijte vrelim sirćetom.

Zatvorite celofanom i poklopcem i umotajte u ćebe da se hladi barem 24 sata. Kada se paprika sasvim ohladi sklonijte je na mesto gde i inače držite zimnicu ili je odmah koristite. Napomena, kada otvorite teglu sa paprikom, držite je u frižideru ili na hladnom mestu jer u njoj nema dodatnih konzervanasa, ako izuzmem so, šećer i sirće.

barena paprika 3

barena paprika 5

barena paprika 7