Ta famozna bela kisela čorba. Moje omiljeno jelo po svadbama i drugim velikim kafanskim i kućnim proslavama. Zašto? Zato što (bar meni) na takvim proslavama, uglavnom, čorba bude i ono što mi se najviše dopadne (bar kad je hrana u pitanju). Dobro... bude posle i pečenja i dobrih torti (torata), ali... do sada, još uvek, ni na jednom takvom skupu nisam probala lošu belu čorbu! Svaka je bila odlična! Što ne mogu baš da kažem i za svako pečenje i sve kolače i torte.

Ali to nije ništa čudno!

Kada se ova čorba kuva u velikim količinama, kao što je to slučaj sa velikim proslavama i skupovima, ona mora da bude dobra jer u njoj ima mnogo svega, ili što bi neki rekli "svašta nešto". To je zbog toga što delovi prasića i jagnjića (i drugih životinja) koji se ne mogu ispeći na ražnju, završe upravo u takvoj čorbi. Svi znamo da čorbica od nekog "posnog" mesa i nije neka, tj. ne može čorba da bude ona "prava" ako u njoj nema malo masnijeg mesa ili iznutrica kao što su džigerice, ili nogica, ili... Naravno da se u te "svečane" čorbe može i treba dodati i po koji komad nekog lepog, manje masnog mesa. E sad, zbog svih tih varijanti i podvarijanti, sa različitim vrstama mesa, ne znam šta za nekog predstavlja "prava kisela bela čorba" jer za svakog ona može da bude nešto drugačija.

Kao i bilo koju drugu, ni ovu čorbu (supu, kako god da je zovete) nije komplikovano napraviti. Jedino što kao i svaka klasična supa zahteva "malo" više vremena. Uglavnom to vreme ja potrošim na seckanje, jer bez ekspres lonca i ne počinjem kuvanje bilo koje mesne supe. Ako imate vremena vi kuvajte na klasičan način, par puta duže u običnom loncu, ali o tome nešto kasnije.

Kako ja pravim belu kiselu čorbu?

kisela-corba1-2014Potrebno je:

  • oko 500 g teletine, prasetine, ili jagnjetine,
  • 1 crni luk,
  • 2-3 šargarepe,
  • po 1 peršun i paštrnak,
  • 1 veći krompir,
  • 1 šolja graška,
  • so biber i začini.
  • 1 jaje,
  • malo soka od limuna i pavlake.

Da li dodajem neke posebne začine? U svaku čorbu ili supu obavezno dodajem malo šafrana (ili kurkume), što zbog mirisa, što zbog boje. Međutim da bi ova čorba bila bela, a ne žuta, možete dodati vrlo malo tog začina ili ga izostavite. Obavezan je i peršunov list (kao i u svakoj drugoj supi koju kuvam). U jednu glavicu crnog luka, obično zabodem po 1-2 karanfilića (luk kao držač karanfilića). Takođe, ako volite, možete narendati i sasvim malo muskatnog oraščića.

Pošto je svakom sastojku potrebno drugačije vreme da bi se skuvao, čorbu možete praviti barem na dva načina:

Prvi način je da sve isečete na kockice, stavite u ekspres lonac, nalijete vodom, začinite i kad lonac "prozviždi", kuvate jedno 15-20 minuta na na srednjoj temperaturi. Isključite i sklonite lonac sa ringle. Ostavite ga negde sa strane dok se ne smanji poritisak, kako biste ga mogli otvoriti.

Kada pritisak u loncu dozvoli, otvorite ga i sadržaj preručite u odgovarajuću šerpu. U tom periodu se čorba već malo rashladila, dovoljno da umutite jaje (ili još bolje samo žumance) sa malo limuna i pavlake. U činiju u kojoj ste umutili jaje dodajte malo čorbe iz lonca uz stalno mešanje. Ovu mešavinu zatim vratite u posudu sa čorbom. Jedina "mudrost" je da čorba ne bude prevruća, kako se jaja ne bi skuvala i kako se ne bi napravile grudvice.

Ovo je ujedno bio i brži i jednostavniji način kuvanja čorbe, jedino što u ovom slučaju povrće može da bude prekuvano, ali time plaćate uštedu u električnoj energiji i vreme koje niste potrošili na kuvanje.

kisela-corba-2014

Drugi način da napravite belu kiselu čorbu, pogotovo ako nekog želite da impresionirate, jer ipak ovo spada u domaćinske standarde odnosno "slow food" koji podrazumeva dugo kuvanje, je da je pravite na način kako su ovu čorbu pravile i naše mame, bake,... dakle polako i dugo (što se meni nikako ne sviđa, mis'im... bar kad je kuvanje u pitanju).

U zagrejani lonac na ringli, stavite isečeno meso i kratko ga propržite, dodajte sitno isečen crni luk. Sve zajedno još malo propržite, da luk postane staklast i nalijte vodom. Poklopite i kuvajte dok se meso napola skuva. Nakon toga dodajte iseckanu zelen, šargarepu, krompir i grašak i kuvajte dok se sve ne skuva do kraja. Takođe, kao i u prvom slučaju, u malo prohlađenu, skuvanu čorbu dodajte zakišeljeno i umućeno žumance, promešajte i poslužite.

kisela-corba1

To bi otprilike bio princip za kuvanje čorbe, a da li ćete na kraju stvarno kao rezultat i dobiti tu najbolju belu kiselu čorbu... to je već stvar prakse i vašeg isprobavanja dok ne dobijete rezultat koji vama najviše odgovara.

Podelite na društvenim mrežama