"Zvali su je krvava Meri..." iako naziv koktela nije nastao po Džonijevoj pesmi, koktel jeste jedan od najjednostavnijih i najpoznatijih svetskih koktela.

Kako postoji više teorija o nastanku ovog koktela, po nekima je osnovni recept, tj. mešavina votke i paradajz soka, nastao još 1921. godine, tako postoje i mnoge teorija po kome je dobio ime: od engleske kraljice Meri I, holivudske zvezde Meri Pikford, konobarice po imenu Meri koja je radila u čikaškom baru "Bucket of Blood" ili plesačice Meri iz kabarea, pa do teorije da je koktel smišljen mnogo ranije, za Vladimira Smirnova (osnivača kompanije Smirnoff). Da li postoji jedan univerzalni recept i koji je onaj pravi recept? Ne znam odgovor ni na jedno od ova dva pitanja. Ono što je sigurno, to je da su se tom osnovnom receptu godinama dodavali i oduzimali sastojci kako bi se koktel prilagodio trenutnim modama i ukusima konzumenata, što znači da se danas koktel nikad ne sastoji samo od votke i soka od paradajza.

Osim leda u koktel se najčešće dodaju so, celer, mlevena paprika ili ljuti sos kao što je Tabasco, sok od citrusa (limuna ili limete), Vorčester sos, ren, šećer ili melasa, itd... Uobičajeno je da se servira sa svežom stabljikom celera u visokoj čaši.

Dakle, ovaj moj recept je samo jedna od mogućih varijanti krvave Meri, a vi ga možete prilagoditi vašem ukusu.

Sastojci:

  • 2 dl soka od paradajza,
  • 0,5 dl votke,
  • 1 kašikica svežeg soka od limuna,
  • par kapi Vuster sosa (Vorčester - Worcestershire)
  • par kapi tabasko sosa (u zavisnosti od toga koliko volite ljuto),
  • 1 grančica stabljike celera,
  • sveže samleveni biber.

Napomena:

Pošto je domaći sok uglavnom već slan, kao i Vuster sos, ne bi trebalo dodavati so, ili je bar ne bi trebalo mnogo. Umesto tabasko sosa dodajte sitnu mlevenu ili tucanu ljutu papriku. Po meni je ljuta paprika jedan od obaveznih sastojaka ovog koktela, a sa tim se naravno ne bi složili oni koji ne vole ljutu hranu.

Priprema:

U veću čašu sipajte nekoliko kockica leda, dodajte sok od paradajza, vodku i ostale sastojke. Pobiberite po ukusu, promešajte i ukrasite grančicom celera.

Uzdravlje.

bloody marry 1 

Dodatak

Bladi Meri je, pre svega, piće za dan posle proslava, jer se smatra lekom za mamurluk. Koliko ima istine u tome, znaju oni koji su na sebi primenjivali ovaj "lek".

A da bismo uopšte razumeli kako ovaj koktel mamurluk, pitanje je zašto uopšte nastaje mamurluk?

Prvo i osnovno, alkohol je za organizam otrov kojeg se telo mora rešiti. Glavni posao čistača krvi najviše obavlja jetra, a zatim i bubrezi. To je i razlog zašto se ovi organi najviše oštećuju preteranom konzumacijom alkohola.

Mamurluk izaziva pre svega dehidracija, odnosno gubitak vode iz organizma jer je alkohol diuretik. Tečnost koja se izbacuje iz organizma sadrži u sebi i elektrolite (razne soli) koje utičnu na pravilnu razmenu električnih impulsa u telu. Druga stvar, alkohol koji pijemo nije čist alkohol nego on u sebi sadrži i razne primese nastale u procesu fermentacije. Takođe, što je alkoholno piće tamnije, mutnije ili slađe, to je količina primesa veća i jetra mora da odradi više posla u prečišćavanju i oslobađanju krvi od otrova. Veća količina alkohola izaziva i hipoglikemiju ("pad" šećera), a to takođe dovodi do osećaja slabosti, drhtavice, mučnine "jutro posle".

Zašto i kako bi koktel Bladi Meri mogao da leči mamurluk?

Pre svega koktel je napravljen na osnovi od soka od paradajza. Osim što ovaj sok nadoknađuje izgubljenu tečnost, sok paradajza deluje umirujuće i za stomak a i ostatak organizma jer sadrži kalijum i natrijum (soli) koji nadoknađuju  deo izgubljenih elektrolita zbog pomenutog diuretičkog dejstva alkohola. Osim toga, paradajz je bogat likopenom koji je jak antioksidant i koji između ostalog, navodno, utiče na smanjenje bolova.

Dodatak alkohola ovom koktelu je verovatno zbog onoga "klin se klinom izbija". Šalu na stranu, ne znam zašto bi se dodavao alkohol u koktel protiv mamurluka, jer se time dodatno opterećuje već izmučena jetra.

Ljuta paprika se dodaje zbog kapsaicina, čije dejstvo takođe umanjuje bolove, a stimuliše i lučenje endorfina tj. hormona sreće i time poboljšava raspoloženje.

Naravno, za mamurluk se uvek možete vratiti takođe starom leku kao što je rasol ili ako vam ništa drugo ne pomogne, najbolji savet za mamurluk je piti što više tečnosti, uz aspirine, odspavati što duže i čekati da sve "samo" prođe... što će većina mamurnih i uraditi uz obavezan komentar "nikad više".

Podelite na društvenim mrežama