Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Bundevara i štrudla s jabukama

Bundevara i štrudla s jabukama

Danas mi je pala na pamet tema školskih pismenih zadataka: "Jesen u mojoj ulici". Setila sam se jer smo, čini mi se, takve teme imali svake jeseni u osnovnoj školi, ali ono što me je podsetilo na to i vratilo u neke školske dane jeste miris cimeta iz domaće štrudle s jabukama i bundevom. Zbog toga priči koja sledi više pristaje tema "Zašto jesen miriši na cimet?"

Šta je potrebno i kako se pravi ova poslastica, veoma jednostavna za pripremu, koja se čak nalazi i u kuvaru Evropskog udruženja kardiologa »:

Za pola kile tankih kora, treba pola kile narendane bundeve i isto toliko jabuka. Šećer i cimet po ukusu. Zašto kažem po ukusu? Zato jer morate probati i jabuke i bundevu i pošećeriti ih u zavisnosti od toga koliko je već sama bundeva slatka ili koliko su jabuke kisele. A pogotovo zavisi od vašeg ukusa. Što se mene tiče, na ovu količinu ne stavim više od 6 kašika šećera. Nekom će se učiniti da je malo, a nekom možda previše. Na vama je da sami odlučite. Cimet, koji je izuzetno aromatičan začin, koristite pažljivo da ne biste ubili sav miris i ukus jabuka i bundeve. Kao što previše cimeta može da pokvari kolač, isto tako bez ovog začina, štrudla s jabukama i bundevara nisu ono što bi trebalo da budu.

Dakle, da rezimiram: za sva stara, domaća, rustična jela, važe odokativne mere. Zaboravite na grame, mikrograme i unce, koristite ruke, kašike, šolje i sl. a najbolji način za proveru je da, kada izmešate sve sastojke, probate.

Za ovaj recept testo bi trebalo da bude domaće rastezano... ali ja to - em ne umem da radim, em nemam toliko vremena da trčim oko stola i razvlačim kore. Naravno, nekad je ova poslastica bila uobičajena uz nedeljni ručak, ali u današnje vreme je sve manje onih koji to znaju, mogu i hoće da rade.

Zamišljam već kako bi to u mom slučaju izgledalo: ustajanje pre izlaska sunca da bih stigla sve da pripremim (to bi značilo da noć između subote i nedelje ne bih uopšte ni spavala), sa brašnom rasutim po celom stanu, a i pitanje je na šta bi te kore na ličile i da li bi uopšte bile jestive. Previše vremena i truda je potrebno, da bi se nešto na kraju možda pokazalo kao neuspešno. A da ne pričam o obrnutoj proporcionalnosti vremena potrebnog za spremanje i vremena potrebnog da se pojedu kolači. Ako možete, želite i znate da sami spremate kore, to će ovi kolači biti bolji, to nema dileme. Pitanje je samo koliko ste spremni da žrtvujete svog vremena i truda, zarad jedne ovakve poslastice, pa makar ona bila i savršena? Za nas ostale srećom postoje gotove tanke suve kore. Neko bi ovo nazvao i pitom (bez Breda), ali za mene je ovo oduvek bila štrudla i ostala je štrudla. Svejedno, kako god da ih zovete princip izrade je isti:

bundevarabundevara2strudla-sa-jabukama

Uzima se po dve kore. Preko gornje kore se pospe jedna kašika ulja, a zatim se ravnomerno celom površinom rasporede narendane bundeve ili jabuke (koje smo pošećerili i začinili cimetom i iscedili od soka). Uvijamo sve u rolat, koji stavimo u tepsiju. Ponavljamo proceduru dok ne potrošimo sve sastojke. Zavijene štrudle premažemo sa malo vode i ulja i pečemo ih na temperaturi 220°C nekih dvadesetak minuta. Pečene štrudle treba poprskati, ili što bi se reklo pofajtati ih vodom čim se izvade iz rerne.

Ispečene štrudle sečemo na parčad i posipamo prah šećerom.

bundevara-i-strudla-sa-jabukamabundevara-i-strudla-sa-jabukama1bundevara-i-strudla-sa-jabukama2bundevara_2011

Ono što možda možete malo da omanete u pripremi ovih kolača je da stavite manje šećera, ali onda to nadoknadite prah šećerom preko pečenog kolača. Može da bude i više soka u bundevi ili jabukama, u tom slučaju produžite vreme pečenja... Uglavnom ovaj kolač jednostavno ne može da ne uspe, osim ako vam zagori u rerni, a i za to stvarno treba da budete "talenat".

  • Pinterest