Cepkana patka, ili tačnije sporo, dugo krčkani pačji bataci, ili jednom rečju: delikates!

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 pačja bataka sa karabatacima,
  • 1/2 kašikice mlevenog korijandera,
  • 1/2 kašikice mlevenog kima,
  • 1/2 kašikice mlevenog bibera,
  • 1/2 kašikice narendanog muskatnog opraščića,
  • 1/2 kašikice dimljene ljute mlevene paprike,
  • 1/2 kašikice soli.

Za prilog:

Napomena:

Masnoća za ovo jelo nije potrebna jer je pačije meso i više nego dovoljno masno. Začine koristim po ukusu ili raspoloženju. Nekad mi više prijaju mediteranski začini kao bosiljak, origano i sl. a nekad, uglavnom kada nemam svežih začina koristim suve začine u raznim kombinacijama. Na kraju krajeva, ako vam je tako draže, ne morate dodavati nikakve druge začine osim soli. Takođe, ako imate celu patku u komadu, možete je iseći i na ovaj način ispeći i celu.

cepkana patka 2

Priprema:

Sve začine izmešajte i utrljajte u meso patke. Najbolje bi bilo kada biste ostavili meso da se marinira preko noci u frižideru, ali ako nemate vremena ostavite barem desetak minuta da se odmori.

Pačje meso stavite u krčko (slow cooker) u koji ste pre toga sipali na dno 1 cm vode (ili piva). Meso na niskoj temperaturi krčkajte 6-8 sati ili pristavite ujutru pre posla, dok dodjete kući jelo će biti gotovo.

Druga varijanta je da ovo jelo pravite u ekspres loncu, s tim da ga kuvate oko 40 minuta da bi se meso sasvim raskuvalo.

Treći način je da meso pečete u pokrivenoj tepsiji u rerni na 160-180°C 2-3 sata.

Na vama je da izaberete način kako ćete ga pripremati, ali za mene je najbolje dugo i sporo kuvanje na niskoj temperaturi u krčku ubedljivo najbolje.

Skuvano (ili pečeno meso) iskidajte uz pomoć dve viljuške. Sos koji je ostao od pečenja procedite i u njega vratite iscepkano meso. Ako je patka mnogo masna, pre nego što vratite meso, skinite deo masnoće iz sosa.

Meso poslužite samo na začinjenoj zelenoj salati ili umotano u tortilje ili lepinje. Po izboru.

cepkana patka 3

cepkana patka 3

cepkana patka 10

Podelite na društvenim mrežama