Otkud sad Cizar? Nije slovna greška, ovo ime je od Cica+Cezar, jer je to moja verzija onoga  što se zove Cezar salata (Casear), bez slanine, inćuna, pečenih kockica hleba, majoneza, belog luka... mnogo toga nema, ali nešto ipak ima i jeste imperatorska, moćna i odlična salata.

Kako ja još uvek nisam imperator (s naglaskom na "još uvek") morala sam je malo prilagoditi svom ukusu i statusu jedne žene domaćice, tako sam joj i ime morala promeniti. Za početak! A kraj je, bilo kako da se salata zove, isti: zadovoljni osmeh na licu posle uživanja u ukusnim zalogajima.

Možda Cezar imperator i jeste jeo neku sličnu salatu (kad neko kaže Cezar uglavnom svi pomisle na Julija), pogotovo što je zelena salata i onda bila poznata, između ostalog i zbog svog mlečnog soka, za koji je mnogo kasnije medicina potvrdila da ima dejstvo slično opijumu (naravno u mnogo slabijoj meri) odn. da donekle može ublažiti bol i nervnu napetost. Ali... ova salata nema veze sa "onim" Cezarima, nego se pripisuje američkom italijanu, sa imenom Caesar Cardini, koji ju je, navodno prvi napravio davne 1924. godine. Postala je poznata i popularna četrdesetih godina prošlog veka u Americi, tačnije Holivudu, a evo postoji kao takva i dan danas - osim ako je ja pravim, a onda je ta salata je nešto "malo" drugačija:

Osnova recepta je zelena salata, a ja najviše volim tzv. kristal salatu (kristalka je poznata i kao ledena ili iceberg salata). To je vrsta salate koja je slatka (nije gorka), veoma krta, lako se kida i veoma je krckava za razliku od naše obične puterice ili neke druge vrste.

cezar salata

Drugi sastojak je pileće belo meso (kuvano ili pečeno, svejedno - zavisi od ukusa šta ćete staviti). Najbolje od svega u ovom jelu je što to ne mora biti sveže pečena-kuvana piletina, možete iskoristiti i onu koja vam je ostala od prethodnog obroka. Hladna piletina uvek dobro dođe za pripremu raznih salata. Ovo je samo jedan od primera.

U činiju za salatu sipa se 2-3 kašike masilnovog ulja, malo jabukovog sirćeta (može i limunov sok), so i biber po ukusu. Sve se dobro promeša dok ne postane gusto skoro kao majonez (zato i nema potrebe za dodatnim majonezom). Salata se iskida na komadiće, piletina se iceče na kockice i sve zajedno se promeša sa sosom. U zavisnosti od količine koju ste napravili podelite ovu salatu u tanjire na porcije i preko svake naseckajte na kockice bar dve - tri vrste sira (feta, trapist, kozji, ili ovčiji...) i na kraju možete posuti sa malo ribanog parmezana, kao veliko finale.

Cezar salata je obrok sam za sebe i može da bude odlična večera ili lagani ručak .

Podelite na društvenim mrežama