fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Cigara burek

Cigara burek ili turski Sigara Böreği. Jednostavno jelo za koje nije potrebno neko veliko kulinarsko umeće, ali je potrebno vreme da bi se napravile ove "cigare-pitice". 

Možete ih praviti kako slane, tako i slatke, sa sirom, krompirom ili mesom i odlične su kao "fingerfood" ili meze. Za njihovu izradu važe ista pravila kao i za bilo koju drugu pitu od tankih kora.

Potrebni sastojci:

  • 500 g gotovih tankih kora za pitu,
  • 600 g sira (ili mesa, krompira, ili bilo kog drugog fila po vašem izboru),
  • ulje za premazivanje,
  • so i biber.

Napomena: ako pravite pitice sa mesom ili krompirom, prvo propržite meso sa lukom, ili propržite krompir. Bolje da budu pečeni/prženi nego kuvani da ne bi u sebi zadržali previše tečnosti.

Kore za pitu presecite na polovinu, svaku polovinu još jednom prepolovite. Svaki kvadrat testa presecite dijagonalno na polovinu tako da dobijete trouglove. Mnooogo trouglova. Izračunajte: ako u proseku u jednom paketu tankih kora od 500 g ima 12-15 kora (što zavisi od njihove debljine), sve pomnožite sa 8 i dobićete ukupan broj cigarica od testa koje treba da napravite (96-120 trouglova). Koliko god da ih napravite delovaće vam kao noćna mora i mislićete da im kraja nema, ali kada se ispeku i kad ih iznesete na sto, nestajaće neverovatnom brzinom (nisam računala kakav je odnos između dužine pravljenja i brzine nestajanja, nisam stigla).

Nego da se vratim na recept: na svaki trougao testa stavite po jednu kašikicu fila. Ako računamo da je 1 kašikica oko 5 grama sira ili mesa ili krompira (+- koji gram) onda lako možete da izračunate i koliko vam je fila potrebno za određeni broj kora. Npr. 15 kora x 8 delova jednako je 120 trouglova, a 120 x 5g = 600g fila.

Svakom trouglu savijte dva ugla i zamotajte kao cigaru. Napravljene pitice slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kada potrošite sav materijal (ako vam pre toga ne dosadi i sve ne izmešate u jednu običnu gibanicu gužvaru), sve pitice dobro četkicom premažite uljem.

Rernu uključite da se greje na 250°C. Možete ih pržiti i u masti u tiganju (ako ste mazohista), ali mislim da je pečenje u rerni mnogo brže, lakše i jednostavnije. U dve velike tepsije možete ispeći sve odjednom (ako imate rernu sa ventilatorom). Tespiju sa cigarete-burekom stavite u zagrejanu rernu i pecite 10-15 minuta ili dok ne porumene i dobiju zlatno braon boju.

cigar burek 1

cigar burek 3

cigar burek 4

cigar burek 7

cigar burek 8