fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Confit ili konfi od pačetine

Konfi od pačijeg mesa ili Confit de Canard, Duck Confit ili  je dugo kuvano, odnosno prženo meso u masnoći. Nekada se ovakav način pripreme mesa, odnosno prženje u sopstvenoj masnoći, koristio za konzerviranje u vremenima kada nije bilo frižidera, nego su se namirnice čuvale u ostavama ili podrumima, iako se jedan deo mesa oduvek solilo i sušio. Pečeno mesto u "smrznutoj" masti može da stoji i po nekoliko meseci i da se podgreva po potrebi i da bude skoro kao sveže pečeno.

Masnoća i so su odlični konzervansi. Danas nam takav način konzerviranja mesa niije potreban, zašto bismo tako nešto pravili kada se svi dana plaše i uzdržavaju od masnoće? Zato jer je tako pečeno meso izuzetno ukusno, mekano i sočno. Mast u kojoj se meso peklo možete koristiti i kasnije za prženje krompira ili povrća ili nekog drugog mesa u rerni.

Idealan uređaj za opvakvu pripremu je "slow cooker" ili krčko, pogodan za dugo kuvanje na niskim temperaturama. U tome je u suštini i kvaka ovog jela: meso se krčka na temperaturi od svega 70-90°C.

U današnje vreme je ovakav način kuvanja pogodan za slow kuker, odnosno krčko, odnosno veoma dugo kuvanje na niskim temperaturama. Ukoliko imate indukcionu ploču ili rernu u kojoj moežete peći na temperaturama do 100°C, možete i tako pripremati meso.

Šta je potrebno?

  • 1 kg pačijih bataka i karabataka (možete uzeti i celu patku isečenu ili još veću količinu mesa u zavisnosti od broja osoba za koje kuvate),
  • 500 g pačije ili guščije masti,
  • 2-3 lovorova lista,
  • nekoliko zrna bibera,
  • so i mleveni biber.

Napomena:

U zavisnosti od količine mesa ili širine posude u kojoj kuvati, može vam biti potrebno manje ili više masti. Bitno je da otopljena mast bude preko mesa. Računajte i na to da je pačetina masno meso i da će sva potkožna mast iscuriti tokom dugog pečenja. Kao što već rekoh, pošto je ovo hrana koja može da stoji, konfi možete napraviti i od veće količine mesa i ostaviti ga zatvorenog u staklenim teglama, baš kao što se to nekad radilo.

Priprema:

Meso posolite i pobiberite dan ranije i ostavite ga u frižideru. S obzorom da mi ne pravimo meso koje treba da stoji mesecima, mislim da nema potrebe da se previše soli i ne treba da izađu svi sokovi iz mesa. Uvek mi je lepše meso kada je sočnije posle pečenja. Ali to je stvar ukusa, ako volite suvlje meso onda ga više posolite i ostavite ga 2-3 dana u frižideru pre pečenja.

Batake stavite u lonac, dodajte od gore mast, uključite "kuker" i kuvajte na "low" 8-10 sati. Odnosno, uključite aparat ujutru krenete na posao i programirajte da kuva dok se ne vratite kući.

Meso možete poslužiti odmah, a ohlađene komade izvadite iz masti i podgrevajte po potrebi.

duck confit konfi od patke

duck confit konfi od patke 7

Francuzi su pripremu pačijeg mesa u masti doveli do savršenstva, a najpoznatiji region i po pačijem mesu i po konfiju je Gaskonja. Po uzoru na njih gde tradicionalno uz pačji konfi poslužuje kuvano sočivo, isto sam i ja napravila.

duck confit konfi od patke 7

duck confit konfi od patke 7