Odlična i sasvim obična prolećna čorbica od listova mlade cvekle. Ono što je najbolje, izuzetno brzo se priprema i još kraće kuva, a po jeftinoći i jednostavnosti može da joj parira samo ajnpren supa.

Sastojci:

  • nekoliko listova cvekle (pušla od 2-3 mlade cvekle),
  • 1-2 ravne kašike pirinča (zavisi da li volite ređu ili gušću čorbu),
  • 1 mladi crni luk,
  • 1-2 kašike ulja,
  • 1 kašika vegete (ili začin C ili neku drugu mešavinu suvih začina od povrća ili kocku za supu od povrća),
  • na vrh kašikice mlevenog kima (ili po ukusu),
  • biber.

Napomena:

Ako volite kim možete staviti i kašikicu zrna kima, a ako ne volite da vam se gricka pod zubima onda ga sameljite u malom ručnom mlinu za začine (biber i sl.) ili zrna izmrvite u avanu. Ako ne volite vegetu i slične začine koristite so. Tu vrstu suvih začina ni ja ne koristim često, tačnije koristim ga samo za poneke supe, kao što je ova, jer mi je to lakše nego da čistim i seckam zelen. Umesto pirinča možete koristiti i bilo koju drugu žitaricu ili testeninu.

Priprema:

Listove cvekle operite i iseckajte na rezance i ostavite sa strane. Ako listovi imaju duže peteljke, iseckajte i njih sitno i propržite zajedno sa mladim lukom i pirinčem na malo ulja.

Kada pirinač počne da menja boju, dodajte biber i vegetu i nalijte sa 1 l vode. Kada se pirinač skuva, za šta je potrebno nekih 10-15 minuta, dodajte i isečeni zeleni deo lista cvekle. Listu je dovoljno svega par minuta u vreloj vodi da omekša (baš kada biste kuvali mladi španat). Ako želite zajedno sa listom cvekle možete dodati i malo iseckanomg peršunovog i celerovog lista.

Skuvanu čorbu poslužite odmah, a ako volite kiselu pavlaku možete je dodati u tanjiru.

corba od lista cvekle

corba od lista cvekle 2

Podelite na društvenim mrežama