fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Crni pirinač sa vrganjem i lisičarkom

Kad kažem crni pirinač, ne mislim na obojeni pirinač (mastilom sipe ili nekom drugom prehrambenom bojom), već na tamnu vrstu pirinča. Crni ili tzv.zabranjeni pirinač je vrsta pirinča koja je u Kini, još od drevnih vremena, bila rezervisana samo za carsku porodicu, odnosno bila je zabranjena za obične ljude. Danas se crni pirinač prodaje u celom svetu, pa i kod nas. Možete ga kupiti u većim marketima, ili specijalizovanim prodavnicama.

Potrebni sastojci:

 • 1 šolja (2 dl) crnog pirinča,
 • 500 g mešanih šumskih gljiva (vrganja, lisičarki),
 • 1 mali crni luk (ili zelena perca mladog luka),
 • 1 čen belog luka,
 • 2 kašike putera,
 • 2 kašike maslinovog ulja,
 • 1 vezica peršuna,
 • so i biber.

Priprema:

Recept je sličan, ali drugačiji u odnosu na klasični rižoto sa gljivama.

Crni pirinač kuvajte u mnogo vode, u razmeri: 1 deo pirinča i 5-6 delova vode. Kuvajte ga oko 30 minuta i zatim ga procedite. Crnom pirinču je potrebno malo više vremena da se skuva nego običnom glaziranom, belom pirinču.

Dok se pirinač kuva, u tiganju ili šerpi, na mešavini putera i ulja, propržite gljive sa sitno iseckanim crnim i belim lukom. Kada gljive omekšaju izvadite ih u tanjir sa strane i držite na toplom mestu. U istom tiganju na ostatku putera i ulja propržite skuvani pirinač. Servirajte tako što ćete u tanjir sipati pirinač, a preko njega stavite ispržene gljive i sve pospite iseckanim peršunovim listom.

Crni rizoto sa gljivama

Crni rizoto sa gljivama 3

Cni pirinač spada u najzdraviju vrstu pirinča. Tamno ljubičasto-crna boja, kao što je imaju i borovnice ili kupine, znači da sadrži mnogo antioksidanata, minerala, vitamina, koji pomažu očuvanju krvnih sudova u organizmu, snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola i ukupnih triglicerida u krvi,... osim nabrojanog ima i malo kalorija, pirinač je "gluten free", ali naravno da uvek ima neko "ali".

Ako ste se zapitali zašto, kao u ovom receptu, kuvati pirinač u mnogo vode, a ne praviti klasičan rižoto, odgovor je u sledećem: pirinač (svaki, ne samo crni) zbog zatrovanosti zemljišta i vode arsenom i metalima, treba kuvati u što više vode kako bi se taj otrov, običnim rečima rečeno, "isprao".

Arsen, kao i razni teški metali se nalaze svuda oko nas i u vodi i u zemlji. Arsen je, to svi znaju, otrov. Čak i u malim količinama je kancerogen, loše utiče na rad kardiovaskularnog sistema, jetre i bubrega,... Koliko ga svi mi, svakog dana unosimo u organizam, teško da iko može imati tačan odgovor. Najviše ga ima u vodi, u plavoj ribi (tuna, sardina, skuša,...) i nažalost i u vinu i pivu.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA - Food and Drug Administration), kao jedna od najpoznatijih svetskih agencija za kontrolu hrane i lekova, kao i za zaštitu i promovisanje javnog zdravlja, objavili su, između ostalog, sledeće:

 • Ispiranjem pirinča pre kuvanja se ne smanjuje koncentracija arsena, ali se gube hranljivi sastojci.
 • Kuvanjem pirinča u mnogo vode, iako se takođe gube hranljivi sastojci, znatno se smanjuje i koncentracija arsena.
 • Poražavajuće je i to što su istraživanja pokazala da se nivo arsena u organski ili tradicionalnoj hrani značajno ne razlikuje.

Podaci su iz oktobra 2017. godine, ako vas više zanimaju pogledajte na linku: https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/ucm319948.htm 

Sve u svemu, kao što kaže poslovica: što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji i obrnuto. Pojam "zdrava hrana" je toliko relativan da svako može da ga tumači na svoj način. Jedini način, po preporuci FDA, kako da kontrolišemo unos raznoraznih otrova i štetnih materija u organizam je da nam ishrana bude što raznovrsnija i da ne bude bazirana samo na jednoj vrsti hrane. Što i nije ništa novo, jer svi odavno znamo da su osnovi pravilne ishrane: danas zeleno, sutra crveno, a prekosutra žuto... i manje vina, manje vina... ;) 

porcini chanterelle black rice