Nemojte da vas naziv prevari: ćufte od šumskog pileta su bez piletine. Šumsko pile je vrsta gljive. Možda bi se neko i mogao prevariti i pomisliti da ove ćufte jesu od mesa - mnogo liče, ali lagala bih kada bih rekla da imaju isti ukus kao mesne ćufte, mada su meni ove čak i bolje.

Ako do sada niste jeli gljivu poznatu pod imenom vrbara ili šumsko pile, moram da kažem da ova gljiva ima ukus veom sličan pilećem belom mesu. Ali o tome sam već pisala u receptu pohovana vrbara.Šta je potrebno za ove gljivarske ćufte?

Sastojci:

  • 300 g (otprilike) šumskog pileta (gljive vrbare),
  • 2 mlada crna luka,
  • 1 mladi beli luk,
  • jedno malo parčence dimljene slanine zbog mirisa, ali ako želite vegetarijansko ili posno jelo izostavite je,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • so biber i ljuta paprika po ukusu.

Priprema:

Gljive očistite od trunja i podelite ih na listove. Stavite ih u kipuću vodu i kuvajte ih oko 15 minuta.

sumsko-pile-sveze

sumsko pile1

Skuvane gljive prohladite, isecite na kockice i sameljite ih što u blenderu ili na mašini za meso zajedno sa slaninom i lukom. Ovu smešu od gljiva i luka začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Takođe dodajte i malo ulja. Rukama dobro umesite smešu i napravite ćufte.

Ćufte od gljive vrbare najbolje je da pečete u gril tiganju.

Pecite ih sa obe strane na srednjoj temperaturi po 4-5 minuta, ali vodite računa da se ne raspadnu kad ih okrećete jer su ove ćuftice vrlo "prhke" tj. lako se raspadaju.

Da biste to izbegli možete u smešu dodati i jedno presno jaje, ali ja to namerno nisam uradila, jer sam htela da vidim da li mogu da ostanu čitave i bez jaja. Definitivno mogu, ali kao što rekoh treba ih pažljivo okretati.

Pečene ćufte možete poslužiti uz pire krompir i zelenu salatu ili ima dodati neki drugi prilog po vašoj želji i ukusu.

cufte od sumskog pileta5

cufte od sumskog pileta5

Podelite na društvenim mrežama