Pljeskavice ne moraju uvek biti sa roštilja, mogu se peći i u gril tiganju ili u rerni, ali... ukus mesa sa vatre, još ako je vatra od starih čokota vinove loze, ne može se porediti ni sa jednim drugim pečenjem. OK, nije problem zapaliti vatru, ali biti dobar majstor na roštilju... e to treba znati.

Ja nisam baš nešto preterano vešta sa pečenjem mesa (ribe, povrća i ostalog) na roštilju. Kotlići, kazani i kuvanje u zatvorenim posudama na vatri - to znam, ali pečenje - ne ide mi. A kad nešto ne znam, važno mi je da znam nekog ko zna. U ovom slučaju znam majstora Zeku koji to radi odlično i ne bih ga menjala ;) 

Recept za ove ćureće pljeskavice nije baš sasvim običan, mislim jesu pljeskavice "obične", ali nisu one klasične pljeskavice sa malo luka, soli i bibera. Čak, u ovim pljeskavicama i nema luka. A šta ima?

  • pljeskavice belo slanina1/2 kg mlevene ćuretine,
  • 1 kašika masti (obične, svinjske, domaće),
  • 1 komad đumbira (kao palac),
  • 2-3 kašike piva,
  • so, biber i tucana slatka i ljuta paprika.

Napomena: mast se dodaje u ove pljeskavice, jer ćureće meso nije mnogo masno, a u tom slučaju bez dodatne masnoće i bez piva ove pljeskavice bi bile previše suve - bar za moj ukus.

U mleveno ćureće meso dodajte narendani (ili sitno iseckani) đumbir, mast, pivo i začine. Dobro izmešajte i umesite pljeskavice. Pošto će se od toplote ruku, prilikom mešenja mast otopiti i cela smesa će biti dosta meka i lepljiva, nakon što je izmešate ostavite u frižideru barem 1 sat da se malo rashladi kako biste mogli napraviti pljeskavice.

Napravljene pljeskavice pecite na jačoj vatri sa obe strane dok lepo ne porumene.

Prilog... po želji. Kada pravimo roštilj, nikad ne pečemo samo meso. Uvek se na rešetkama grila nađe neko povrće, ponekad čak i voće.

Na slici osim ćuretine, slanine i salate je i piletina sa tekilom.

Podelite na društvenim mrežama