Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Čušpajz od boranije

Cuspajz od boranije

U poslednje dve nedelje smo imali "građevinske radove" u kući, tačnije renovirali smo kupatilo, imali smo gomilu majstora, što opet znači kopanje zidova, menjanje cevi, prašine i prljavštine po celoj kući, odlazak u "izbeglištvo" kod mama, baba, i ostale bliže i dalje rodbine u potrazi za izvorima čiste tekuće vode za pranje odn. kupanje, nije mi bilo ni do čega, ni do jela, a kamoli do kuvanja. Pitam se pitam, kako li se živelo pre stotinak godina, bez "osnovnih tekovina civilizacije", koje čine struja i voda?

Sigurna sam da ljudi tada, nisu razmišljali kako i čime da ukrase i obogate obroke, jeli su kada, kako i šta su stigli, odnosno šta su mogli sebi da priušte. Verujem da su mnogi bili srećni ako su uopšte imali išta da jedu. Nažalost, mnogo je takvih i danas, i onda me ponekad uhvati i griža savesti, zbog svih ovih mojih pisanija o hrani - šta ja u stvari filozofiram, kad je osnovna svrha hrane da nam omogući preživljavanje...? Zašto sve ovo u stvari pišem? Uhvatila me "žuta minuta" i zato jer sam u svoj ovoj gunguli oko spremanja po kući, kuvala samo tek toliko da imamo nešto, što se kaže, kašikom da pojedemo. Ništa začini, kombinacije, mirisa, ukusa... ma kakvi, daj nešto šta god bilo, samo da nismo gladni.

Naravno osim, paprikaša i pasulja, koje stvarno ne mogu da jedem po vrućinčini (a prošle nedelje je bilo nekih "lakih" tridesetak i nešto stepeni) na brzinu može da se spremi i čušpajz od boranije (ili kako je mi obično zovemo samo "boranija"), a ko ne može bez mesa uz ovo jelo odlično idu ćufte ili pohovano meso ili... šta ko voli. Dakle, klasično domaće, starinsko, obično jelo. U svakom slučaju jede se kašikom.

Potrebno je:

 • 1 kg boranije,
 • jedna glavica luka,
 • kašika masti,
 • 1 sveža paprika, 
 • 1 svež paradajz,
 • vezica peršunovog lista,
 • jedno jaje,
 • so i biber.

Za zapršku:

 • kašika masti,
 • kašika brašna,
 • kašika sitne mlevene crvene paprike,
 • 1-2 čena belog luka.

boranija2

Luk se sitno isecka, i malo se proprži na masti, doda se očišćena i isečena boranija, jedna isečena sveža paprika, paradajz (ceo), nalije se malo vode tek da ogrezne i kuva se tako uz povremeno mešanje dok boranija ne odmekne, a po potrebi se doliva voda. Kad je boranija kuvana, napravi se klasična zaprška od masti, brašna i aleve paprike, nasecka se sitno jedan čen belog luka i to se sipa u kuvanu boraniju. Dolije se vode po potrebi da se dobije željena gustina. Kratko se prokuva. Na kraju, doda se umućeno jedno jaje sa iseckanim peršunovim listom, sve se promeša i jelo je gotovo. Po želji (a i ja tako volim) može se u umućeno jaje dodati jedna kašika sirćeta da se sve malo zakiseli. Naravno ko ne voli sa sirćetom, u zapršku može da sipa i sok od paradajza, ili nešto drugo što će dati malo kiseline jelu.

Sve u svemu, ovi dani bez kupatila i vraćanje u 19. vek, prosto su zahtevali ovakvu hranu - običnu, "starinsku", narodnu. Mada, nisam se baš nešto ni "istakla" proteklih dana, hranili smo se uglavnom pizzama, girosima, a moja svekrva nas je najviše spasla svojim kuvanjem, jer domaća majkina kuhinja je ipak najslađa.

boranija

boranija 3

boranija 6

Dodatak:

Kuvana boranija u "multikukeru" je odlična. Dovoljno je pre zatvaranja lonca malo propržiti zajedno sa lukom, dodati paradajz, papriku i začine i naliti sa tek malo vode. I što je još važnije, uopšte nije potrebna zaprška. Kuvanje pod pritiskom 20 minuta i gotovo. Na kraju, kad pritisak popusti i kad se otvori lonac, treba samo umutiti i umešati jedno jaje, ali nije obavezno.

 • Pinterest