Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru

Dagnje, mušlje, mušule, školjke? Otkud to u Novom Sadu? Naravno da nisu iz Dunava nego iz jedne od prodavnica ribe u koju stižu sveže školjke jednom nedeljno.  Za divno čudo, stvarno i jesu bile sveže i mirisale su na more. Kako to jedna novosađanka priprema morsku hranu (a da to nisu plodovi tora i Panonskog mora), u nastavku.

Iako retko kupujem plodove mora, ovog puta sam napravila izuzetak, jer se u poslednje vreme stvarno mogu kupiti sveži. Osim toga, ovo je samo recept po sećanju na ukus i izgled onoga što možete videti i probati negde pored mora, moja varijanta buzare, što znači da je obavezan dodatak mirisne, dimljene slanine.

Potrebni sastojci:

  • 2 kg dagnji,
  • 50 g dimljene slanine (ne treba mnogo, samo malo tek da zamiriši jelo),
  • 1 mladi crni i beli luk,
  • maslinovo ulje,
  • 2 dl vina,
  • sveži začini: peršunov list, ruzmarin, bosiljak, majčina dušica,
  • 1 crvena ljuta papričica,
  • biber.

Napomena: uz školjke možete poslužiti barenu testeninu ili u tečnost koja je ostala u šerpi umakati prepečeni stari hleb. U svakom slučaju, šteta da se ta supa baci i treba je posrkati što je pre moguće. So za ovo jelo nije potrebna jer su dagnje same po sebi slane, dodavanjem soli možete samo presoliti celo jelo.

Školjke operite i očistite od algi i trave. Sve one koje su otvorene bacite jer to znači da su odavno umrle, odnosno nisu žive i sveže.

U velikoj i dubokoj šerpi, na malo maslinovog ulja kratko propržite slaninu isečenu na kockice i crni i beli luk. Kada luk zastakli, sipajte vino iseckane začine i odmah dodajte i dagnje. Malo ih promešajte i poklopite. Kuvajte na srednjoj temperaturi, jednom do dva puta promešajte, dok se školjke ne otvore, što je nekih desetak minuta. Nakon tog vremena šerpu otvorite i kuvajte da se supa ukuva. Školjke koje se nisu otvorile, bacite, one takođe nisu dobre.

Jedan od načina posluživanja školjki je sa skuvanim rezancima - preko kuvanog testa prelijte supu, tečnost koju su koju su školjke ispustile i dodajte skuvane školjke. Drugi načine je da školke pojedete, supu pokupite hlebom

dagnje na buzaru 2

dagnje na buzaru 5

dagnje na buzaru 9

dagnje na buzaru 13

dagnje na buzaru 15

  • Pinterest