fbpx

Indeks članaka

Po zapadnohrišćanskom verovanju Valentin je mučenik iz 3. veka nove ere. Bio je svetitelj koga su poštovale mlade devojke nesrećne u ljubavi. Kada je u starom Rimu, imperator Klaudije II zaključio da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima, koji bi bili njegovi potencijalni vojnici. Kakve to ima veze sa Valentinom? On je u tajnosti venčavao mlade parove, naravno dok ga nisu otkrili. Klaudije je naredio da se on ubije, a to je učinjeno 14. februara 269. godine nove ere. Po legendi, pred smrt je poslao slepoj tamničarevoj ćerki pismo u kojem se nalazio šafran i zahvalnost na njenoj ljubaznosti. I, možete pretpostaviti sa desilo čudo i da je ona progledala posle tog pisma... od to doba muškarci na taj dan svojim "draganama" šalju ljubavne poruke.

U istočnoevropskoj,odnosno pravoslavno hrišćanskoj religiji svetac se zove Trifun, koji je isto živeo u trećem veku, ali se bavio ne tako romantičnim zanimanjem, odnosno bavio se ekonomijom (ne znam šta je to bilo u ono vreme) i čuvanjem gusaka (ovo mora da je bilo prilično opuštajuće), ali pošto je bio odan hrišćanin, Bog mu je dao  isceliteljski dar, tako da je lečio mnoge bolesne i nesrećne ljude. Takođe je, kao i Valentin, izlečio jednu carevu kćer (ćerku rimskog cara Gordijana), koja je patila od neke duševne bolesti. Naravno da je bio nagrađen, ali je on te svoje darove razdelio sirotinji. U vreme rimskog cara Decija, Trifun je bio zatvoren i mučen i na kraju pogubljen 250. godine.

Za razliku od katoličkog učenja, pravoslavna legenda je mnogo živopisnija i Trifun ima mnogo više moći: Srpska pravoslavna crkva je ustanovila naročitu molitvu, koja se odvija na njivama ili baštama. Vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao zaštitnika, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po neku lozu i zalivaju vinom po neki čokot, jer navodno time pomažu vinogradu da krene u bujanje posle duge i hladne zime. Zato Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj. Takođe, verovanje je da ako na Svetog Trifuna pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, a ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a zaštitnik je i grada Kotora.


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

Vidi-awards-2012 Top10exU  Kuvamosa  ploughman daske baner kuvarancije