Složenac, musaka, zapečena ili gratinirana dimljena svinjska butkica sa sirom i renom. Kako god da nazovete jelo, odlično je.

Sastojci:

  • 1 dimljena svinjska butkica (obično su malo veće od 1 kg),
  • 500 g krem sira (sitnog sremskog, švapskog ili punomasnog sira ili nekog drugog po vašem izboru),
  • 4-5 krompira srednje veličine,
  • 1 velika kašika narendanog rena,
  • biber.

Napomena:

Količinu mesa i ostalih sastojaka prilagodite broju osoba za koje kuvate, a jedna standardna butkica (oko 1 kg) je bar za 3-4 osobe, pogotovo ako je jelo ovako jako i zasitno.

Priprema:

Dimljenu butkicu skuvajte u ekspres ili običnom loncu. Vodu u kojoj ste kuvali meso nemojte baciti. U toj vodi možete skuvati pasulj ili kupus ili nalivati paprikaš. Kako god, šteta je da tu masnu, mirišljavu tečnost bacite i ne iskoristite je za neko drugo jelo. Skuvanoj butkici izvadite kosti, a meso nasecite na manje komade.

Krompir dobro operite i skuvajte u ljusci. Možete ga kuvati i zajedno sa butkicom ili naknadno u vodi u kojoj se ona kuvala.

U sir dodajte ren, pobiberite po ukusu i sve dobro izmešajte. Mislim da ovaj preliv (i jelo u celini) nije potrebna dodatna so, jer su dimljene butkice obično više nego dovoljno slane, a ni krem sirevi nisu neslani. Svakako prvo probajte i dosolite po vašem ukusu, ako je potrebno.

U vatrostalnu činiju sipajte na dno malo vode u kojoj se kuvalo meso, zatim stavite isečeni skuvani krompir iseckano meso i sve prelijte pripremljenim sosom.

Stavite u rernu zagrejanu na 220°C i pecite dok se ne napravi korica od gore, 15-20 minuta ili duže u zavisnosti od toga kako vam radi rerna.

Uz ovo jelo kao prilog dovoljna je salata po izboru.

zapecena dimljena butkica sa krompirom

zapecena dimljena butkica sa krompirom 4

Podelite na društvenim mrežama