Ovog puta sam, za promenu, umesto običnog svežeg šarana u vinu, napravila dimljenog. Razlika je... ogromna i to naravno u korist ovog drugog. Ako to do sada još niste probali, probajte obavezno! Miris i ukus je kao i bilo koje drugo dimljeno meso, jer šaran ne bi trebalo da ima neki jak miris (kao što ga ima morska riba ili losos). Kažem ne bi trebalo, jer šaran nekad zna da "povuče" malo na mulj... ali teško je znati da li je baš takav, a kada saznate onda je već kasno da bilo šta promenite.

Za razliku od svežeg šarana, dimljenog nije baš lako pronaći u ribarnicama. Nisam imala nameru da ovde reklamiram ni jednu ribarnicu ili prodavnicu, ali... Pošto mi se jeo dimljeni šaran i pošto sam rešila da ga spremim, obišla sve ribarnice na ribljoj i futoškoj pijaci, ne bih li ga kupila negde, međutim, ni u jednoj ga nije bilo. U nekim ribarnicama su mi rekli da to nikad nisu ni imali, u nekima su mi nudlili da poručim, pa će "možda biti za koji dan"...e tu mi je "pala roletna" - šta će mi za koji dan, kao da tražim da kupim nešto što treba da se nabavi ko zna odakle, a zimsko je vreme, pušnice dime na sve strane, vreme je za dimljenje i sušenje mesa... u čemu je problem?

Prethodni komentar na nedostatak dimljene ribe u gradu sam pisala još krajem 2010. godine, ovaj dodatak pišem decembra 2017. - dimljenog šarana kao i druge vrste kako rečne tako i morske ribe možete kupiti na više mesta u gradu, od pijaca i ribarnica do megamarketa. Za par godina dosta toga se promenilo u ponudi ribe i ribljih prerađevina.

dimljeni-saran

I tako posle uspešno izvedene nabavke,  kako da spremim tog dimljenog šarana?!

Najjednostavnije je da ga isečete na šnicle i kratko propržite na masti i poslužite uz npr. krompir salatu. To je bila jedna opcija, međutim izabrala sam nešto drugo: "pijanog" dimljenog šarana na pirinču.

Za 4 osobe dovoljan je šaran od 600-800 g jer ga ne možete mnogo pojesti, ako je jako slan, što uglavnom i jeste. Jedan od načina pripreme dimljenog šarana je da ga preko noći ostavite na hladnom mestu i u šerpi punoj hladne vode kako bi voda "izvukla" malo soli.

Sastojci:

  • 800 g dimljenog šarana,
  • 1 velika šolja pirinča,
  • 1-2 velike šolje belog vina,
  • 1 crni luk,
  • nekoliko čenova belog luka,
  • so i biber.

dimljeni-saran3

Kako se sprema pirinač:

U šerpi na malo ulja propržite iseckan crni luk. Kada luk postane staklast, dodajte sitno iseckane čenove belog luka i odmah zatim pirinač. Sve promešajte i pržite 3-4 minuta. Količinu pirinča prilagodite broju osoba za koje spremate. Otprilike, po osobi ne bi trebalo staviti više od 1 šoljice za kafu (1 dl) pirinča. Sve pobiberite i posolite vrlo malo, u zavisnosti od toga koliko je šaran slan. Sipajte 1 šolju vina i 2 puta više vode. Kuvajte ga dvadesetak minuta na tihoj vatri u poklopljenoj šerpi.

Kuvani pirinač izručite u namaštenu duboku tepsiju. Šarana isecite popreko na komade debljine 1-2 prsta i poslažite tačnije "ušuškajte" ga u kuvani pirinač. Sve prelijte još jednom čašom belog vina, stavite u zagrejanu rernu na 250°C i pecite 10-15 minuta.

Uz ovo jelo špriceri sami klize...

Podelite na društvenim mrežama