Đuveč (Güveç) je na turskom jeziku keramička posuda za kuvanje ili pečenje različitih jela. I kod nas đuveč označava, kako vrstu tepsije za pečenje u rerni, tako i naziv jela. Pošto je đuveč narodno ili domaće jelo, i baš kao što se ni narodnim pesmama ili bajkama, ne zna original niti poreklo, osim da to bi ono moglo biti negde u Mediteranu ili negde na Balkanu (da li Turska, Bugarska, Rumunija, Makedonija,...) tako i đuveč mnogi prisvajaju kao originalno jelo i svi ga nazivaju vrlo slično, baš kao i pomenutu posudu za pečenje.

Ukratko, mnogo je sličnih varijanti đuveča, sa ili bez mesa (đuveč s mesom), sa različitim vrstama povrća, sa ili bez pirinča, neko đuveč kuva, neko peče, za nekog je đuveč isto što i sataraš ili bećar paprikaš, itd. A suština je da je to jedno jeftino i jednostavno jelo, koje se u zavisnosti od sezone, može se praviti od različitih mešavina svežeg ili zamrznutog ili konzerviranog povrća.

Za moju verziju đuveča u rerni potrebni su sledeći sastojci:

  • 1 šolja (od 2 dl) pirinča,
  • 1 manji crni luk,
  • 2 sveže slatke paprike,
  • 3-4 veća paradajza,
  • 3-4 krompira,
  • 2-3 kašike ulja,
  • so i biber.

Napomena:

Mere su u suštini "odokativne" jer nasečeno povrće treba da prekrije jedan redu u đuvečari. U zavisnosti od veličine đuvečare i veličine krompira ili paradajza, može vam biti potrebno manje ili više komada. Stvar procene ili potrebe što zavisi i od broja ljudi za koje kuvate. Ova moja mera je za 3-4 osobe.

Priprema:

Dobro opran i izriban krompir skuvajte u ljusci, procedite od vode i ostavite ga da se malo prohladi da možete da ga ogulite.

Dok čekate da se krompir prohladi crni luk sitno iseckajte i zajedno sa pirinčom kratko propržite na masnoći. Posolite i dobro pobiberite. Ja volim kada đuveč miriši na biber i kada je papren. Dodajte iseckanu papriku, promešajte i sipajte 2 šolje vode. Kada sve provri, šerpu poklopite i isključite ringlu.

Paradajz isecite na kriške, kao i skuvan i oguljen krompir.

U nauljenu tepsiju "đuvečaru" sipajte pirinač sa paprikom, preko njega poslažite prvo jedan red kriški krompira, a preko krompira poslažite kriške paradajza. Od gore sve još malo posolite i pobiberite i prelijte uljem. Đuveč stavite u rernu zagrejanu na 200°C i pecite oko 20 minuta dok se sve ne zapeče.

djuvec 11

djuvec 8

djuvec 9

Podelite na društvenim mrežama