Ono što nazivamo nedeljni ručak sigurno ne može da se zamisli bez domaće bistre supe, bila ona goveđa, pileća, kokošija ili neka četvrta.

Za svaku bistru supu koristim, osim različitog mesa, otprilike istu kombinaciju povrća.

Sastojci:

 • 1/2 stare koke (oko 1 kg),
 • Grincajg (nem. grünzeug) ili zelen za supu:
  • 4 srednje šargarepe,
  • 2 peršuna,
  • 2 paštrnaka,
  • 1 manji koren celera,
 • 1 komorač,
 • 1 crni luk,
 • 1-2 karanfilića,
 • 1 kašikica bibera u zrnu,
 • so.

Za knedle:

 • 1 jaje,
 • na vrh kašikice soli,
 • par kašika griza.

Napomena:

Znam da mnogi supu kuvaju u običnom velikom loncu, dugo i na niskoj temperaturi. Meni je mnogo jednostavnije i brže da je kuvam u ekspres loncu, i to u električnom ekspres loncu. Do skoro sam mislila da je obični ekspres lonac najbolji kuhinjski izum, ali to je bilo dok nisam počela da koristim električni ekspres lonac. Dakle, za moje potrebe kuvanja, električni ekspres lonac je najbolje kuhinjsko pomagalo. Ne znam kako funkcionišu aparati drugih proizvođača, ali ovaj moj je odličan. Ne samo za kuvanje supe, nego za kuvanje svih jela kojima je potrebna duga termička obrada.

multi cooker supa

Druga stvar je meso za supu. Stara koka zahteva duže kuvanje kako bi meso omekšalo. Treća stvar je od kuvanog mesa nemojte propustiti da sutradan napravite malo drugačiji klasični pileći ajmokac u tortiljama.

U zavisnosti da li volite tvrđe ili ređe knedle za supu dodajte manje ili više griza u jaje.

Priprema:

Povrće očistite i operite. Ako želite tamniju boju supe, crni luk možete kratko zapeći na ringli  ili ga ostaviti ga u ljusci. U glavicu luka zabodite karanfiliće. Kad već spominjem boju, za izrazito žutu boju supe možete dodati par tračica šafrana ili malo kurkume, što baš i nije standardni dodatak domaćim supama.

U lonac stavite isečeno meso i pripremljeno povrće. Sipajte vode toliko da bude sve prekriveno otprilike jedan prst preko ili maksimalno do 2/3 lonca. Zatvorite ga i uključitre program za kuvanje supe i vreme namestite na 30 minuta. Lonac će sve odraditi sam, ne morate ga kontrolisati, a kada se program završi signaliziraće pištanjem. Za kuvanje punog lonca ovakve supe je potrebno više od 1 sat vremena, jer osim što se kuva 30 minuta, potrebno je otprilike još toliko da se zagreje i napravi pritisak, i onda nakon kuvanja još toliko da pritisak opadne da možete otvoriti lonac. Nikad ne ubrzavam taj proces okretanjem ventila na poklopcu da bi izašlo više pare. To znači i da ovakvim kuvanjem ne morate dežurati pored šporeta, supa se sama kuva, a vi ste za to vreme obavljate šta god vam drago. Električni lonac se sam isključuje u određeno vreme i nije mu potrebno nadgledanje i kontrola.

Na ovaj način skuvana supa će vam biti, sigurno i provereno mnogo puta, uvek bistra, žuta i savršeno ukusna.

Skuvanu supu procedite. Meso i povrće poslužite posebno, a u supu ukuvajte griz knedle ili domaće rezance, ili taranu,...

Kako da napravite savršene knedle za supu?

Zavisi šta za vas znači savršeno. Za mene su malo čvršće knedle koje savršene. Ne volim mekane knedle koje se raspadaju i koje se ne osete pod zubima.

Iako se trudim da svaki put napravim baš takve knedle, svaki put su drugačije. Zašto? Jednostavno zato jaja nisu iste veličine, a svako novo pakovanje griza koji kupim je drugačiji od onog prethodnog. Svaki proizvođač ima drugačiji griz, neki je krupniji, neki sitnije mleven, neki je žući neki je belji,... uglavnom, od sitnijeg griza knedle budu čvršće i žilavije, dok su od krupnijeg griza rastresitije i mekše. Dok su deca bila kod kuće to uopšte nije bio neki problem, jer kako god da su ispale nekom od nas su bile baš savršene.

Ukratko:

U jaje dodajte malo soli, na vrh kašikice, umutite ga dok se ne zapeni. Postepeno dodajte griz, po jednu kašiku. Mislim da bi 2-3 kašike trebalo da budu odvoljne. Smesa treba da bude malo mekša, ali kad je ostavite par minuta da odstoji, dok čekate da supa provrije, zgusnuće se i knedle bi trebale da budu taman. Ni suviše tvrde, ni previše meke.

Knedle vadite kašikom i spuštajte u provrelu supu, kuvajte 1-2 minuta, isključite ringlu, poklopite šerpu, ostavite desetak minuta i tek nakon tog vremena je poslužite. Pre posluženja pospite sveže iseckanim peršunovim i celerovim listom.

supa od koke 2 

supa od koke 2

Podelite na društvenim mrežama