Original kuglice Ferera, su uz Mocart kugle ili uz Griote sa višnjom moji omiljeni industrijski slatkiši (osim Nutele koja je van svake konkurencije).

Dobra domaća hrana ne može biti isto dobra u industrijskoj, masovnoj proizvodnji, kao npr. ajvar ili domaći pekmez od šljiva, ili... dodajte na spisak ono što mislite da ne može da s reprodukuje u industrijskoj proizvodnji.

Isto tako, ukus industrijske hrane ne možete reprodukovati u kućnoj varijanti (kao npr. čips ili smoki, ili napolitanke, ili kikiriki puter, ili već pomenuta nutela i ferero kuglice). Mislim, sve to možete praviti i kod kuće, ali nikad nećete dobiti isti ukus. Naravno, to nije razlog da ne pokušate. Ukusna industrijska hrana bi trebala da bude samo bolja u nekoj kućnoj varijanti. Zar ne?

Što se tiče ovog recepta, domaće ferero kuglice jesu odlične, ali svakako nisu iste onim industrijskim. Drugačija tekstura, ukus, nesavršen izgled,... Međutim, ako ste pravi ljubitelj Nutele, neće vam biti teško da probate da napravite slatkiš po ovom receptu - i nećete se pokajati što ste probali, jer krajnji rezultat teško da može da vas razočara - pogotovo ako kao i ja umesto mlečne, koristite crnu čokoladu.

ferrero1

Potrebno je:

300 g Nutele,
300 g mlečne čokolade (možete koristiti i crnu čokoladu sa kašikom putera i kašikom ruma, ako tako više volite),
200 g lešnika,
100 g napolitanki sa lešnikom,
50 g krupnije mlevenih ili seckanih oraha ili lešnika.

Prvi način pripreme:

Izmrvite napolitanke i sameljite lešnik. Napolitanke možete smrviti prstima, oklagijom na dasci ili u blenderu. Jedino vodite računa, ako ih meljete u blenderu nemojte ih previše samleti u prah. Treba da ostanu komadići napolitanki. Usitnjene napolitanke i lešnike pomešajte sa nutelom. Deo koji nikad nećete moći napraviti ukućnoj radinosti: napraviti omotač od napolitanki oko nutele. Samim tim ne možete imati ni onako meku polutečnu sredinu kuglice kao originalni Ferero.

Ovu smesu ostavite u frižideru dok se ne ohladi i ne stegne dovoljno da od nje možete praviti kuglice.

Dok se sredina hladi, napravite omotač odnosno, preliv od čokolade.

Otopite čokoladu na pari. U otopljenu čokoladu dodajte krupnije samlevene ili iseckane orahe ili lešnike. Ohlađene kuglice uz pomoć čačkalice, ili na neki drugi način koji vam je zgodniji, umočite u čokoladu ili prelijte čokoladom. Sve ponovo vratite u frižider dok se čokolada sasvim ne ohladi.

Drugi mnogo jednostavniji način pripreme:

Izmešajte sve sastojke odjednom: Otopite čokoladu, dodajte napolitanke, lešnik i orahe. Ostavite da se malo prohladi i napravite kuglice. Napravljene kuglice ostavite u frižideru dok se sasvim ne stegnu.

ferrero3

Podelite na društvenim mrežama