Kako da sami napravite parizer (pileći, ćureći ili od nekog drugog mesa)? U odnosu na industrijski parizer, razlika nije toliko u izgledu, koliko u mirisu i ukusu, što je i razumljivo kada je ovaj domaći parizer napravljen samo od mesa i malo začina.

Šta je potrebno za domaći parizer:

 • 500 g presnog pilećeg ili ćurećeg mesa,
 • 100 g dimljene slanine ili šunke (nije obavezno, ali dodajte ako volite "dimljeni" miris),
 • 1 crvena paprika (slatka ili ljuta zavisi od ukusa),
 • 1 kašikica soli,
 • 1/2 kašikice mlevenog bibera,
 • malo peršunovog lišća,
 • 1 puna kašikica mlevenog korijandera,
 • 1/2 kašikice mlevenog komorača,
 • na vrh kašikice mlevenog kima,
 • aluminijumska folija.

domaci cureci parizer

Napomene:

 1. Ako nemate blender ili neki "supersecko", meso sameljite više puta na mašini za meso kako bi bilo što sitnije.
 2. Umesto piletine ili ćuretine možete koristiti i bilo koje drugo meso s tom razlikom da mu kasnije prilagodite i dužinu kuvanja.
 3. Od začina je, osim soli, obavezan mleveni korijander, koji čini osnovu i specifičnost "parizer" mirisa. Drugi obavezan začin je biber. Ako parizer pravite zbog dece i za decu, onda naravno izbacite i ljute začine i smanjite količinu soli.
 4. U zavisnosti od toga za koliko osoba pravite, po potrebi možete i smanjiti količinu mesa, jer ovaj parizer (pošto osim soli nema drugog konzervansa, stabilizatora i sl.) ne sme dugo da stoji (2-3 dana najduže). U pitanju je samo kuvano meso koje i inače ne biste dugo držali u frižideru. Bolje je da pravite češće manje količine, pogotovo ako kuvate za decu.
 5. Možete koristiti kako slatku, tako i ljutu svežu papriku u različitim bojama da bi parizer bio šareniji.

Priprema:

Meso i dimljeno meso sameljite na mašini za meso, ili ga sitno naseckajte. Samleveno meso stavite u blender (secko, kako god da ga nazivate). Dodajte, so, biber i začine. U blenderu meso sasvim usitnite, treba da izgleda kao pašteta. Na kraju, iseckajte i svežu papriku i peršun. Najbolje je da ih na kraju dodate u blender, ali ih meljite kratko, tek toliko da od paprike dobijete sitnije kockice, ali da se ne napravi pasta.

Ovu smešu probajte, liznite samo, nemojte jesti presnu piletinu ili ćuretinu, a po potrebi dodajte soli i ostalih začina. Od ove smese dobro umesite i napravite rukama roladu, premažite je uljem i čvrsto je umotajte u aluminijumsku foliju. Krajeve folije uvrnite i napravite paket da izgleda kao velika bombona.

domaci cureci parizer 3

domaci cureci parizer 4

domaci cureci parizer 5

domaci cureci parizer 6

Ovu "bombonu", od mesa u foliji, stavite u provrelu vodu, smanjite temperaturu ringle na jedinicu ili dvojku, poklopite i kuvajte oko sat vremena, na niskoj temperaturi (ono kad tek malo struji voda).

Skuvanu salamu odn. parizer ocedite od vode i ostavite umotano u foliji dok se sasvim ne ohladi. Ohlađen parizer isecite na kriške i... navalite :)

domaci cureci parizer 7

domaci cureci parizer 8

domaci cureci parizer 9

domaci cureci parizer 10

domaci cureci parizer 11

Napomena 2:

Od suvljeg i manje masnog mesa, kao što je npr. belo meso, parizer će biti suvlji i čvršći. Ako želite da bude sočniji i mekši ili dodajte više masnoće ili koristite neko masnije meso. Svakako u ovom receptu nemate mnogo šta da pogrešite.

Ako želite malo drugačiju teksturu u samleveno meso dodajte i malo krupnije kockice mesa, ili kockice sira, delovaće šarenije kad ga budete sekli.

Podelite na društvenim mrežama