Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Domaći parizer

Domaći parizer

Kako da sami napravite parizer (pileći, ćureći ili od nekog drugog mesa)? U odnosu na industrijski parizer, razlika nije toliko u izgledu, koliko u mirisu i ukusu, što je i razumljivo kada je ovaj domaći parizer napravljen samo od mesa i malo začina.

Šta je potrebno za domaći parizer:

 • 500 g presnog pilećeg ili ćurećeg mesa,
 • 100 g dimljene slanine ili šunke (nije obavezno, ali dodajte ako volite "dimljeni" miris),
 • 1 crvena paprika (slatka ili ljuta zavisi od ukusa),
 • 1 kašikica soli,
 • 1/2 kašikice mlevenog bibera,
 • malo peršunovog lišća,
 • 1 puna kašikica mlevenog korijandera,
 • 1/2 kašikice mlevenog komorača,
 • na vrh kašikice mlevenog kima,
 • aluminijumska folija.

domaci cureci parizer

Napomene:

 1. Ako nemate blender ili neki "supersecko", meso sameljite više puta na mašini za meso kako bi bilo što sitnije.
 2. Umesto piletine ili ćuretine možete koristiti i bilo koje drugo meso s tom razlikom da mu kasnije prilagodite i dužinu kuvanja.
 3. Od začina je, osim soli, obavezan mleveni korijander, koji čini osnovu i specifičnost "parizer" mirisa. Drugi obavezan začin je biber. Ako parizer pravite zbog dece i za decu, onda naravno izbacite i ljute začine i smanjite količinu soli.
 4. U zavisnosti od toga za koliko osoba pravite, po potrebi možete i smanjiti količinu mesa, jer ovaj parizer (pošto osim soli nema drugog konzervansa, stabilizatora i sl.) ne sme dugo da stoji (2-3 dana najduže). U pitanju je samo kuvano meso koje i inače ne biste dugo držali u frižideru. Bolje je da pravite češće manje količine, pogotovo ako kuvate za decu.
 5. Možete koristiti kako slatku, tako i ljutu svežu papriku u različitim bojama da bi parizer bio šareniji.

Priprema:

Meso i dimljeno meso sameljite na mašini za meso, ili ga sitno naseckajte. Samleveno meso stavite u blender (secko, kako god da ga nazivate). Dodajte, so, biber i začine. U blenderu meso sasvim usitnite, treba da izgleda kao pašteta. Na kraju, iseckajte i svežu papriku i peršun. Najbolje je da ih na kraju dodate u blender, ali ih meljite kratko, tek toliko da od paprike dobijete sitnije kockice, ali da se ne napravi pasta.

Ovu smešu probajte, liznite samo, nemojte jesti presnu piletinu ili ćuretinu, a po potrebi dodajte soli i ostalih začina. Od ove smese dobro umesite i napravite rukama roladu, premažite je uljem i čvrsto je umotajte u aluminijumsku foliju. Krajeve folije uvrnite i napravite paket da izgleda kao velika bombona.

domaci cureci parizer 3

domaci cureci parizer 4

domaci cureci parizer 5

domaci cureci parizer 6

Ovu "bombonu", od mesa u foliji, stavite u provrelu vodu, smanjite temperaturu ringle na jedinicu ili dvojku, poklopite i kuvajte oko sat vremena, na niskoj temperaturi (ono kad tek malo struji voda).

Skuvanu salamu odn. parizer ocedite od vode i ostavite umotano u foliji dok se sasvim ne ohladi. Ohlađen parizer isecite na kriške i... navalite :)

domaci cureci parizer 7

domaci cureci parizer 8

domaci cureci parizer 9

domaci cureci parizer 10

domaci cureci parizer 11

Napomena 2:

Od suvljeg i manje masnog mesa, kao što je npr. belo meso, parizer će biti suvlji i čvršći. Ako želite da bude sočniji i mekši ili dodajte više masnoće ili koristite neko masnije meso. Svakako u ovom receptu nemate mnogo šta da pogrešite.

Ako želite malo drugačiju teksturu u samleveno meso dodajte i malo krupnije kockice mesa, ili kockice sira, delovaće šarenije kad ga budete sekli.

 • Pinterest