Pečena riba u pivskom testu sa krompirom, odnosno fiš end čips, ili ako ćemo da se pravimo Englezi Fish and Chips.

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 fileta bakalara (oko 300 g ukupno),
  • 2 dl piva,
  • 1 dl brašna,
  • 2-3 krompira,
  • so i biber.

Napomena:

Umesto bakalara možete koristiti i bilo koju morsku ili rečnu ribu bez kostiju, iako se tradicionali engleski fiš end čips pravi od bakalara. Pošto je naše Panonsko more odavno presušilo, malo je teže doći do svežeg ili zamrznutog bakalara, koristite onu ribu koja je vama pristupačna. Jedino je važno da bude bez kostiju. Moram da priznam da je meni polupečeni, zamrznuti pomfrit iz marketa idealan za pečenje u rerni i izbegavanje prženja u dubokoj masnoći. Pošto retko koristim fritezu i stvarno jako retko nešto pržim u dubokom ulju, ovaj pomfrit pečem u tepsiji, na najvišoj temperaturi u rerni sa ventilatorom nekih 15 minuta. Ovo jelo je izuzetak jer svakako koristim ulje za prženje ribe.

Priprema:

Krompir ogulite i isecite ga na tanke štapiće. Ako nemate spravicu za pomfrit, isecite krompir nožem. Štapiće krompira potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Možete i ispirati krompir onoliko puta koliko je potrebno da se voda izbistri.
Da biste dobili krompir krckav spolja, a mekan iznutra, potrebno je da ga 2 puta pržite. Zagrejte ulje u dubokoj šerpi (ili u fritezi) i prvo na niskoj temperaturi pržite krompir nekih 5 minuta. Izvadite ga iz ulja i ocedite. Nakon ove faze krompir možete peći u rerni na visokoj temperaturi na papiru za pečenje ili pojačati temperaturi friteze (ili ringle) i pržiti dok ne postane zlatno žut i krckav.

Ribu posolite i pobiberite. Izmešajte brašno sa pivom da dobijete testo gustine kao za palačinke. Filete ribe prvo uvaljajte samo u brašno i zatim u pivsku smesu. Pržite u dubokoj masnoći na srednjoj temperaturi dok se ne napravi zlatna korica.

Fiš i čips poslužite uz tartar sos, kisele krastavce , feferone ili neku drugu salatu po vašem izboru.

fish and chips

Classic Fish and Chips

fish and chips 2

Podelite na društvenim mrežama