fbpx

Gibanica guzvara

Pečenje je bila posebna priča, jer se ta gibanica pekla u šporetu na drva i taj proces je trajao, uz stalno kontrolisanje i okretanje da ne bi slučajno izgorelo sa jedne strane, a ostalo presno sa druge. Ali, ukus te gibanice i dan danas pamtim i nijedna gibanica nikad više nije bila kao ta. Čudno je kako neke stvari iz detinjstva pamtimo, a opet neke stvari kao da su se desila bez našeg prisustva... čudna stvar to sećanje...

Ovaj recept je moja modernija verzija te starinske gibanice, jer nažalost danas nema ni babe, a ni ta njena šerpa, ni šporet odavno nisu više u životu.

Kako se pravi ova moja varijanta gibanice gužvare sa sirom?

Materijal:

  • 1/2 kg kora za gibanicu (što znači debele kore),
  • 1/2 kg belog sira (sitnog ili u kriškama),
  • 2 dl piva,
  • 2 dl kisele vode,
  • 4 jajeta,
  • 1 dl ulja,
  • so.

Priprema:

guzvara

guzvara1

Rernu uključite da se greje na 220°C.

Sir, pivo, vodu, ulje, jaja i so izmešajte ili umutite. U tu mešavinu umačite zgužvane kore ili ih sve zajedno izmešajte i tako zgužvane stavite u namašćenu duboku tepsiju ili šerpu. Pripremljenu gibanicu stavite u zagrejanu rernu, smanjite temperaturu na 200°C i na istoj temperaturi pecite oko 30 minuta ili dok gibanica ne dobije zlatno žutu koricu.

Ako želite da napravite onu pravu, dobru, starinsku gibanicu, pecite je u dubokoj okrugloj šerpi na temperaturi ne višoj od 180°C. Gibanica treba da naraste kao jastuk, a u tom slučaju joj je potrebno duže pečenje, najmanje 45 minuta (da bi se ispekla i u sredini). Ako počne previše da tamni od gore, prekrijte je papirom za pečenje i pecite je sve dok joj se i sredina dovoljno ne ispeče.

guzvara2

gibanica 5

gibanica 11

gibanica 7


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije