Pisala sam kako pravim  trouglaste gibanice, ovo je "skoro isto, ali sasvim drugačije".

Sećam se da sam, još kao dete, obožavala gibanicu koju je pravila moja baba. Ona je imala jednu veliku crvenu emajliranu šerpu u koju je ređala zgužvane kore i prelivala otopljenom masti i umućenim sirom sa jajima...i tako red kora, red "ovog", red "onog", dok ne potroši sav materijal.

Pečenje je bila posebna priča, jer se ta gibanica pekla u šporetu na drva i taj proces je trajao, uz stalno kontrolisanje i okretanje da ne bi slučajno izgorelo sa jedne strane, a ostalo presno sa druge. Ali, ukus te gibanice i dan danas pamtim i nijedna gibanica nikad više nije bila kao ta. Čudno je kako neke stvari iz detinjstva pamtimo, a opet neke stvari kao da su se desila bez našeg prisustva... čudna stvar to sećanje...

Ovaj recept je moja modernija verzija te starinske gibanice, jer nažalost danas nema ni babe, a ni ta njena šerpa, ni šporet odavno nisu više u životu.

Kako se pravi ova moja varijanta gibanice gužvare sa sirom?

Sastojci:

  • 1/2 kg kora za gibanicu (što znači debele kore),
  • 1/2 kg belog sira (sitnog ili u kriškama),
  • 2 dl piva,
  • 2 dl kisele vode,
  • 4 jajeta,
  • 1 dl ulja,
  • so.

Priprema:

guzvara

guzvara1

Rernu uključite da se greje na 220°C.

Sir, pivo, vodu, ulje, jaja i so izmešajte ili umutite. U tu mešavinu umačite zgužvane kore ili ih sve zajedno izmešajte i tako zgužvane stavite u namašćenu duboku tepsiju ili šerpu. Pripremljenu gibanicu stavite u zagrejanu rernu, smanjite temperaturu na 200°C i na istoj temperaturi pecite oko 30 minuta ili dok gibanica ne dobije zlatno žutu koricu.

Ako želite da napravite onu pravu, dobru, starinsku gibanicu, pecite je u dubokoj okrugloj šerpi na temperaturi ne višoj od 180°C. Gibanica treba da naraste kao jastuk, a u tom slučaju joj je potrebno duže pečenje, najmanje 45 minuta (da bi se ispekla i u sredini). Ako počne previše da tamni od gore, prekrijte je papirom za pečenje i pecite je sve dok joj se i sredina dovoljno ne ispeče.

guzvara2

gibanica 5

gibanica 4

Podelite na društvenim mrežama