fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Gomboce sa višnjama

Gomboce ili knedle sa... ovoga puta knedle sa višnjama. Princip izrade je isti kao i za gomboce sa šljivama razlika je naravno u voću odnosno punjenju gomboca.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg krompira,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • malo soli,
  • prezla,
  • mleveni orasi,
  • kašika putera,
  • 1 kg višanja.

Napomena: ovo su najpribližnije mere, jer u zavisnosti od toga kakav je krompir možda vam zatreba ili malo više ili manje brašna. Za punjenje treba otprilike po 4-5 višanja za jednu gombocu. Možete i više ako volite punije gomboce.

Višnjama izvadite koštice i ostavite ih u đevđiru ili cetki da se malo ocede od soka.

Cherry Dumplings

testo gomboce1

pravljenje gomboce

Skuvajte krompir u ljusci. Skuvan krompir odmah procedite i ostavite da se prosuši i prohladi tek toliko da možete da ga ogulite. Na radnu površinu stavite brašno i preko njega ispasirajte skuvan i oguljen krompir. u sredini napravite udubljenje i dodajte jaje. Postepeno sve umešajte u testo. Bitno je da testo što brže umesite. Dužim mešenjem postaje sve lepljivije, a to vas onda "vuče" da dodajete još brašna i na kraju od finih i mekih gomboca dobijete gumene ciglice. Ne treba da dodajete previše brašna jer testo za gomboce i treba da ostane malo lepljivo.

Umešeno testo razvucite na debljinu, otprilike 0,5 cm i isecite ga na kvadrate veličine nešto malo manje od 10x10 cm. Možete i na manje kvadrate ako volite manje komboce, što znači da možete i na veće ako volite one veeelike knedle. Stvar ukusa i vaše procene. Ni u jednom slučaju nećete pogrešiti, jedino što za veće knedle vam treba više višanja i obratno.

Na kvadrate od testa poslažite višnje, 3 ili 4 ili 5-6 zavisi od toga koliko može da stane. Krajeve testa presavijte unakrst, a rukama formirate knedle tj. gomboce.

U dubokoj šerpi na malo putera upržite par kašika prezle i mlevenih oraha.

Napravljene gomboce spuštajte u šerpu sa provrelom vodom i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, svega par minuta, što takođe zavisi od njihove veličine. Gomboce vadite rešetkastom kašikom i kad se ocede od vode, spuštajte ih u uprženu prezlui orahe. Šerpu sa skuvanim gombocama malo protresite da se knedle sa svih strana uvaljaju u prezlu.

Gomboce poslužite dok su tople (mada ja nemam ništa ni protiv hladnih) i pošećerite ih po ukusu.

gomboce sa visnjama

gomboce sa visnjama 4