Ovo jelo je najbolje praviti sa sasvim mladim graškom, bilo svežim ili smrznutim, jer jedino tako može da spada u brza i jednostavna jela. Kada kažem mladi grašak, to znači da je dovoljno mekan da ga možete i presnog jesti. "SMB kuglice" koje su postale previše tvrde od starosti zahtevaju prethodno kuvanje, a to malo produžava vreme pripreme i utiče i na krajnji rezultat, odnosno ukus jela.

Sastojci:

  • 500 g očišćenog mladog graška,
  • 250 g sirove testenine,
  • 2 dl kisele pavlake (ili neutralne pavlake za kuvanje),
  • 100 g mesnate dimljene slanine (ili dimljene šunke),
  • 1 mladi crni luk,
  • malo maslinovog ulja,
  • so, biber i tucana ljuta paprika po ukusu.

grasak-slanina-testo

Priprema:

Dok se greje voda i dok se testo kuva, pripremite grašak na sledeći način:

U duboki tiganj sipajte 1 kašiku ulja, dodajte dodajte na tanke listiće isečenu šunku, crni luk i grašak. Sve zajedno pržite na srednjoj temperaturi oko 5 -10 minuta - pod uslovom da je mlad grašak. Ukoliko je grašak malo stariji, prvo ga skuvajte kratko (da bude do pola kuvan), procedite i dodajte u tiganj sa slaninom. Pržite sve zajedno još oko 5 minuta. Vodite računa da se grašak ne raspadne. Čak i ako se raspadne nije to ništa strašno, tj. neće promeniti ukus, ali svakako neće lepo izgledati. Osim toga, mnogo puta sam do sada već napomenula da više volim povrće koje je "al dente", tj. da bude polupresno i krckavo pod zubima. Pošto je to stvar ukusa, vi možete produžiti vreme kuvanja po vašem ukusu.

Kuvano testo procedite od vode i stavite u tiganj sa graškom. Dodajte i pavlaku, sve zajedno promešajte i poslužite.

grasak-slanina-2

Brzo, lako i jednostavno.

Dodatak za još brže i jednostavnije:

Ako ste mislili da ne može jednostavnije - može!

Možete napraviti jelo od samo tri (3) sastojka! Grašak, slanina (šunka) i luk - i ništa više. Pošto je šunka (slanina) obično dosta slana i masna, ne morate dodavati čak ni so, niti dodatne masnoće, čak nije potrebno ni testo, niti pavlaka...

Verujte mi na reč da je odlično - pod uslovom da volite grašak, ili... najbolje da napravite sami i probate. ;)

Podelite na društvenim mrežama