Kamenice ili ostrige su školjke koje sigurno nećete pronaći na obalama Dunava i ovog našeg presušenog Panonskog mora, ali ponekad ih možete ugledati i kupiti u nekoj od bolje snabdevenih ribarnica u gradu.

Ostrige svakako nisu jeftina hrana i nisu nešto što bismo mi obični ljudi, bez mora u bližoj okolini, mogli sebi priuštiti svaki dan. Kamenice su hrana za posebne prilike, kada sebe želite da počastite zalogajima s ukusom i mirisom mora.

Potrebni sastojci:

  • po osobi oko 4-5 kamenica,
  • 200 g kuvane blitve,
  • 5 kašika narendanog parmezana,
  • 20-30 g putera,
  • 1 kašika prezle,
  • biber po ukusu.

gratinirane kamenice 2

Napomena:

U ovom receptu najteže je otvoriti ostrige. Potreban vam je jak nož i jake šake, ili neko spretan jak, a to je u ovom slučaju to bio moj muž. Pretpostavljam da bih se ja prilikom ove operacije otvaranja školjki isekla bar tri puta.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Za razliku od otvaranja ostriga, priprema je vrlo jednostavna. Vodu zajedno sa stopalom školjke, procedite kroz malu cetku u šolju. Ovaj korak je potreban da odvojite talog i prljavštinu, kao što je npr. pesak. U dublju polovinu ljušture, sipajte malo proceđene tečnosti od školjki, zatim stavite kašikicu skuvane i iseckane blitve, preko nje meso školjke, komadić putera (otprilike 1x1 cm) i na kraju pospite mešavinom narednanim parmezana i prezle. Po želji možete sve posuti sa par mrvica sveže mlevenog bibera, tek da malo zamiriši, ali nikako ne treba preterati jer je ukus kamenica veoma blag.

Ostrige slažite u tepsiju i sve stavite u zagrejanu rernu na najvišu pregradu, što je moguće bliže gornjem grejaču. Pecite sve zajedno najviše 5-6 minuta ili koliko je potrebno da se sir od gore samo malo zapeče i da tečnost u školjki počne da vri.

Poslužite odmah uz kriške limuna i čašu suvog, hladnog, belog vina.

gratinirane kamenice 3

gratinirane kamenice 5

gratinirane kamenice 11

Podelite na društvenim mrežama