fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Gratinirane kamenice

Kamenice ili ostrige su školjke koje sigurno nećete pronaći na obalama Dunava i ovog našeg presušenog Panonskog mora, ali ponekad ih možete ugledati i kupiti u nekoj od bolje snabdevenih ribarnica u gradu.

Ostrige svakako nisu jeftina hrana i nisu nešto što bismo mi obični ljudi, bez mora u bližoj okolini, mogli sebi priuštiti svaki dan. Kamenice su hrana za posebne prilike, kada sebe želite da počastite zalogajima s ukusom i mirisom mora.

Potrebni sastojci:

  • po osobi oko 4-5 kamenica,
  • 200 g kuvane blitve,
  • 5 kašika narendanog parmezana,
  • 20-30 g putera,
  • 1 kašika prezle,
  • biber po ukusu.

gratinirane kamenice 2

Napomena:

U ovom receptu najteže je otvoriti ostrige. Potreban vam je jak nož i jake šake, ili neko spretan jak, a to je u ovom slučaju to bio moj muž. Pretpostavljam da bih se ja prilikom ove operacije otvaranja školjki isekla bar tri puta.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Za razliku od otvaranja ostriga, priprema je vrlo jednostavna. Vodu zajedno sa stopalom školjke, procedite kroz malu cetku u šolju. Ovaj korak je potreban da odvojite talog i prljavštinu, kao što je npr. pesak. U dublju polovinu ljušture, sipajte malo proceđene tečnosti od školjki, zatim stavite kašikicu skuvane i iseckane blitve, preko nje meso školjke, komadić putera (otprilike 1x1 cm) i na kraju pospite mešavinom narednanim parmezana i prezle. Po želji možete sve posuti sa par mrvica sveže mlevenog bibera, tek da malo zamiriši, ali nikako ne treba preterati jer je ukus kamenica veoma blag.

Ostrige slažite u tepsiju i sve stavite u zagrejanu rernu na najvišu pregradu, što je moguće bliže gornjem grejaču. Pecite sve zajedno najviše 5-6 minuta ili koliko je potrebno da se sir od gore samo malo zapeče i da tečnost u školjki počne da vri.

Poslužite odmah uz kriške limuna i čašu suvog, hladnog, belog vina.

gratinirane kamenice 3

gratinirane kamenice 5

gratinirane kamenice 11