Sveža tuna i kuvanje ili pečenje sveže tune je jedan od onih recepata i jela koje ne spremam često. Osim što sam daleko od mora i sveže tune i osim što je za naše uslove cena visoka (mada realno, nisu cene toliko visoke koliko smo svi mi potcenjeni i malo plaćeni, ali to je za neku drugu priču), retko se može kupiti sveža tuna u ribarnicama.

Iako možda niste probali svežu tunu verovatno jeste probali konzerviranu, a porediti konzerviranu i svežu tunu stvarno nije moguće. Isto kao što nije moguće porediti sveže svinjsko meso sa dimljenom šunkom, ili kobasicama.

Da stavim na stranu i cenu i dostupnost, ako želite sebe da počastite izvanrednim obrokom probajte prvom prilikom da kupite komad sveže tunjevine i napravite najjednostavnije jelo.

Za ovaj recept je potrebno vrlo malo sastojaka (za 2 osobe):

  • 300 g tuna fileta (1 deblji komad),
  • so,
  • biber,
  • maslinovo ulje.

Napomena:

Za masnije ribe kao što je to tuna ili losos dovoljno je 100-150 g ribe po osobi, barem su mi tako rekli u ribarnici.

Priprema:

Filete tune pospite krupnom morskom soli (otprilike prstohvat soli) i obložite krupno mlevenim biberom.

Gril tiganj samo premažite uljem i kada se dobro zagreje, na najjačoj temperaturi ringle, pecite ribu najviše po 1-2 minuta sa svake strane, što zavisi i od debljine komada. Tanja parčad ribe treba peći kraće vreme. Poenta je da tuna dobije tamniju koricu a da u sredini ostane crvena, odnosno slabo pečena.

Pečenu tunu izvadite na topli tanjir, prekrijte alu-folijom i ostavite da se odmori 5 minuta, pre nego što filete isečete na tanju parčad. Isečenu tunu poslužite uz zelenu salatu ili prilog po izboru.

Napomena:

Dobro ispečena tuna mora da bude meka i sočna, kao što napisah treba da bude rozikasta u sredini, odnosno mora da se vidi razlika između unutrašnjeg manje pečenog dela i zapečene korice. Ukoliko ribu duže pečete i ako se ona podjednako ispeče kako spolja tako i u sredini, onda je prepečena, biće previše suva i kao takva se verovatno nikom ne bi dopala. Ali, pošto znam da su ukusi različiti, ako volite da je riba reš pečena (kao recimo reš pečeni melezi ili girice) vi možete produžiti vreme pečenja, a kao rezultat dobiti suve riblje "daščice".

tuna stejk 3

tuna stejk 5

grilled tuna steak

Podelite na društvenim mrežama