Sveže dimljeno meso, pri tome mislim na meso koje nije osušeno nego je samo malo "provučeno" kroz dim, idealno je za pečenje u tiganju ili na električnom roštilju. Svejedno koje je vrste to dimljeno meso, riba, svinjsko, pileće,...

Druga dobra stvar je što takvo meso, čak i kada ga pečete "na struju", ima najsličniji ukus mesu pečenom na vatri, odnosno užarenom roštilju. To je opet odlična stvar kada se zimi (ili kada je neko loše vreme) zaželite takve hrane, a nemate gde da založite vatru. Iako znam da uvek postoji mogućnost da odete do prve roštilj(dži)nice i tamo kupite meso sa roštilja, domaće je ipak domaće.

Potrebni sastojci:

  • 500 g dimljenog svinjskog vrata isečenog na komade,
  • 4 tanka parčeta dimljene slanine,
  • 4 parčeta kozijeg sira (ili nekog drugog sira koji može da se peče na roštilju),
  • so i biber.

Napomena: tvrdi koziji sir koji kod nas može da se kupi je najsličniji grčkom ili bolje reći kiparskom halumi siru, koji je čvrst, suv i po meni najbolji sir za pečenje na roštilju.

U dobro ugrejanom gril tiganju, na najvišoj temperaturi, prvo ispecite slaninu dok se ne istopi i postane krckava. Izvadite je u tanjir pored.

Na masnoći koja se istopila iz slanine, u istom tiganju, pecite i dimljeni svinjski vrat i koziji sir. Dovoljno je da pečete sa svake strane po 3-4 minuta ili dok se ne naprave otisci od "rebara" u tiganju.

Pečeno meso, slaninu i sir, poslužite u zagrejanoj lepinji (ili somunu) sa prelivom od kisele pavlake i rena i salatom po izboru, u ovom slučaju su to rotkvice i salata od boranije.

Kako se pravi preliv od pavlake i rena?

U činijici izmešajte jednu malu čašu kisele pavlake (mislim da je trenutno ta čaša 180 g) i jednu kašiku narendanog rena. U zavisnosti od toga da li koristite sveži ren ili neki iz tegle, prilagodite količinu rena vašem ukusu.

grilovan dimljeni vrat

grilovan dimljeni vrat 3

grilovan dimljeni vrat 6

Podelite na društvenim mrežama