Gambori ili kozice ili škampi, kako god da ih nazivate, i koliki god da su, teško da im neko može odeleti, pogotovo kada se ispeku na najjednostavniji mogući način, a to je na grilu, odnosno roštilju. Ajd dobro, može i u gril tiganju. A kada se tim slatkim račićima dodaju špargle u slanini, slasna gozba neće izostati.

Osnovna razlika između škampa i gambora je u klještima: škampi imaju dugačka klješta dok ih gambori i kozice nemaju. Privilegiju da vide ovu razliku imaju oni koji ih mogu kupiti i videti sveže ili cele u komadu. Kod nas se najčešće prodaju samo repovi tako da i ne vidite da li su imali ili nisu imali klješta. Osim toga, morate biti pravi poznalavalac da biste ih po ukusu razlikovali, pogotovo ako kupujete one zamrznute. Ako ste ikako u mogućnosti uvek kupujte neočišćene račiće.

Sastojci:

  • 500 g gambora (škampa, kozica, račića,...),
  • 500 g špargle,
  • tanko sečena dimljena slanina,
  • 1 glavica belog luka,
  • par kašika maslinovog ulja,
  • 1 limun,
  • 1 vezica peršunovog lista,
  • biber po ukusu.

Napomena:

Za moj ukus, so nije potrebna. Koliko je slanine potrebno? Za svaku šparglu po jedan tanki, dugački režanj.

kozice sa sparglom u slanini

kozice sa sparglom u slanini 2

Priprema:

Šparglama odsecite drvenaste krajeve i blanširajte ih par minuta. Ocedite ih, prohladite i posušite. Svaku šparglu umotajte u režanj slanine.

Za marinadu sitno iseckajte beli luk i peršun. U činiju iscedite sok od 1 limuna, dodajte par kašika maslinovog ulja i iseckani beli luk i peršun.

Gambore u ljušturi, kao i špargle u slanini pecite na dobro zagrejanom roštilju ili u dobro zagrejanom gril tiganju. Špargle peciete uz okretanje da se slanina istopi i postane krcava, a račiće zapecite sa obe strane po par minuta. Nemojte ih dugo peći, jer su svi rakovi koje kupujete kod nas već skuvani i dovoljno im je svega 2-3 minuta na roštilju.

Pečene špargle i gambore složite na veliki tanjir ili tacnu i prelijte pripremljenom marinadom.

Poslužite odmah.

Grilled Shrimp bacon asparagus

kozice sa sparglom u slanini 6

Podelite na društvenim mrežama