U ovom receptu nije poenta u virtuoznosti, velemjastorstvu u kulinarskim veštinama. Pečeni koziji sir je samo još jedan od dokaza koji potvrđuju pravilo da su najjednostavnija jela ujedno i najbolja. Nije stvar čak ni u tome da li ćete sir jesti kao predjelo, kao užinu ili kao meze, da li ćete jesti iz skupocenih tanjira ili negde napolju sa društvom, pored vatre tj. roštilja onako prstima  (kako je u stvari i najslađe). Pokušajte da uživate u ovom jelu, bar onoliko koliko i meni prija.

Mislim da sam već više puta napisala, rekla pogotovo, da jagnjetina, jaretina ne spadaju u vrste mesa koje volim, takođe i mlečni proizvodi napravljeni od mleka ovih životinja mogu da imaju (bar za moj ukus) neprijatan miris. Pogotovo kozje mleko mnogi ne mogu da piju, upravo zbog tog specifičnog mirisa. Naravno, kao i miris i ukus mesa, tako i ukus i miris mleka, zavisi i od toga na koji način su gajene i čime su hranjene te životinje. Ako možete da nabavite dobar koziji sir, ili ako vam ne smeta njegov specifičan miris, onda je zalogaj pečenog sira sa roštilja, zalogaj čistog gastronomskog užitka.

grilovan koziji sir

Ovoliku priču sam ispisala, jer recepta za ovo jelo praktično i nema: dovoljno je da tvrdi, prevreli kozji sir isečete na kriške debljine 1 cm i ispečete ih na roštilju ili gril tiganju, na jakoj vatri, na brzinu.

Ispečeni sir prelijte maslinovim uljem i pospite seckanom ljutom papričicom.

Kao meze, ili kao predjelo za otvaranje apetita uz domaću rakijicu ili uz vino... savršeno!