fbpx

Grilovani koziji sir

U ovom receptu nije poenta u virtuoznosti, velemjastorstvu u kulinarskim veštinama. Pečeni koziji sir je samo još jedan od dokaza koji potvrđuju pravilo da su najjednostavnija jela ujedno i najbolja. Nije stvar čak ni u tome da li ćete sir jesti kao predjelo, kao užinu ili kao meze, da li ćete jesti iz skupocenih tanjira ili negde napolju sa društvom, pored vatre tj. roštilja onako prstima  (kako je u stvari i najslađe). Pokušajte da uživate u ovom jelu, bar onoliko koliko i meni prija.

Mislim da sam već više puta napisala, rekla pogotovo, da jagnjetina, jaretina ne spadaju u vrste mesa koje volim, takođe i mlečni proizvodi napravljeni od mleka ovih životinja mogu da imaju (bar za moj ukus) neprijatan miris. Pogotovo kozje mleko mnogi ne mogu da piju, upravo zbog tog specifičnog mirisa. Naravno, kao i miris i ukus mesa, tako i ukus i miris mleka, zavisi i od toga na koji način su gajene i čime su hranjene te životinje. Ako možete da nabavite dobar koziji sir, ili ako vam ne smeta njegov specifičan miris, onda je zalogaj pečenog sira sa roštilja, zalogaj čistog gastronomskog užitka.

grilovan koziji sir

Ovoliku priču sam ispisala, jer recepta za ovo jelo praktično i nema: dovoljno je da tvrdi, prevreli kozji sir isečete na kriške debljine 1 cm i ispečete ih na roštilju ili gril tiganju, na jakoj vatri, na brzinu.

Ispečeni sir prelijte maslinovim uljem i pospite seckanom ljutom papričicom.

Kao meze, ili kao predjelo za otvaranje apetita uz domaću rakijicu ili uz vino... savršeno!

NAPOMENA:

Koziji (ili kozji) sir, kao i kozije mleko, jogurt ili surutka spadaju u najkvalitetnije mlečne proizvode. Navodno je sastav kozijeg mleka najsličniji ljudskom mleku, odnosno onom što zovemo majčino mleko.

Mnogo puta sam čula priče o čudesnim izlečenjima različitih bolesti, zahvaljujući upravo kozijem mleku ili surutki. Ali takvim pričama nikad ne treba bezrezervno verovati. Kozije mleko jeste zdravo, ali ono samo po sebi ne može da vas izleči ukoliko se ne pridržavate nekih osnovnih principa zdravog života: nećete magičnom čarolijom izlečiti cirozu jetre od preterane upotrebe alkohola - ako ne prestanete da pijete alkohol. ;)

I za kraj priče preporuka: ako uživate u dobroj hrani, ako volite da sebi ugodite sa nekoliko zalogaja čistog užitka, probajte na na roštilju ispečeni koziji sir.


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije