Šta je losos i kakva je to riba?

Losos ili lat. Salmo salar, je riba iz porodice Salmonidae gde spadaju i mladica i pastrmka. Karakteristično za ovu ribu je to što živi u morskoj vodi, dok se mresti u slatkim vodama. kako je prepoznati? Osim kalifornijske pastrmke, koja joj je samo donekle slična, na našim pijacama i u ribarnicama ne postoji riba slična lososu. Koža lososa je srebrnkasto sive boje sa tamnijim pegama. Meso je karakteristične narandžaste boje, prošarano masnoćom - to su one zdrave Omega 3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline koje naš organizam ne može sam da proizvede, što znači da ih moramo unositi hranom.

To kažu medicinari i nutricionisti, a mnogi kuvari, gastronomi i ljubitelji lososa kažu da je najbolji, najjednostavniji i najukusniji način pripreme lososa - grilovanje.

Potrebni sastojci po osobi:

  • 250-300 g losos fileta,
  • malo soli,
  • kriška limuna,
  • biber.

Priprema:

Lososa posolite i dobro pobiberite. Pecite ga na dobro zagrejanom roštilju (grilu) ili u gril tiganju. Tiganj takođe treba da bude dobro ugrejan. Ribu spustile kožom okrenutom na dole i pecite na srednjoj temperaturi. Temperatura pečenja zavisi i od debljine šnicle koju pečete. Deblje komade pecite na nešto nižeoj temperaturi kako bi se ravnomerno ispekao. Kada meso lososa pobeli do polovine debljine, okrenite parče na stranu mesa i pecite još 1-2 da se uhvati korica. Sve ukupno pečenje ribe ne bi smelo da traje duže od 5-10 minuta, u zavisnosti od već spomenute veličine komada koji se peče.

Kod ovakvog načina pečenja, problem je da se riba ne zalepi za podlogu i da se ne raspadne prilikom okretanja. Zato je okrećite pažljivo, a lepljenje možete sprečiti i tako što ćete je lagano pomerati prilikom pečenja i ne dozvoliti da se zalepi za dno tiganja. U tom slučaju nećete imati grill šare na koži lososa. Vrlo je važno i da je ne okrećete više puta da se ne bi prepekla. Ovako pečeni losos treba da je sočan i mekan, a meso lososa u sredini treba da ostane ružičasto (vidite slike). Grilovanog losas poslužite uz prilog po izboru (pirinač, kuvani krompir ili blitva,...).

grilovani losos

grilovani losos 4

grilovani losos 7

grilovani losos 8

Napomena:

Neki porede losos sa biftekom: ako volite reš pečenu ribu ili meso - onda ova dva baš i nisu najbolji izbori za vas. Duže pečenje, odnosno prepečeno meso bifteka ili lososa, nećete razlikovati od bilo kog drugog mesa ili ribe i zato je šteta trošiti ga na takav način. Odnosno, ili ih pravite kako treba, a ako vam se to ne sviđa najblje je da ih uopšte ne pravite.

Podelite na društvenim mrežama