Za grilovani sir vam je pre svega potreban suv i tvrdi sir koji se sporo topi. Grčki (tačnije kiparski) sir halumi, ili ako niste na Kipru, neki domaći stariji kozji sir za grilovanje, idealni su za ovakav način pripreme. U nedostatku grila, odnosno roštilja, koristite gril tiganj u kojem možete peći bez dodavanja masnoće. Ovaj recept je nadogradnja na "obični" grilovani kozji sir.

Sastojci:

  • 250 g sira,
  • 6 tankih šnita dimljene šunke,
  • 1-2 čena belog luka,
  • sveže mleveni biber po ukusu,
  • masline, kiseli krastavci ili turšija kao salata.

Napomena:

Ako kupujete naš domaći suvi kozji sir na pijacama, isecite ga na kriške debljine između 0,5 do 1 cm i širine, a otprilike da površina bude kao pola dlana ili manje. Ako kupujete zapakovani grčki sir, on je već isečen, ali ga vi možete iseći i na manje komade. Poenta je da parče sira bude toliko veliko da ga možete zamotati u šunku.

grilovani sir sunka 10

Priprema:

Svaku krišku sira umotajte u parče šunke.

Zagrejte gril tiganj (ili roštilj) i na srednje jakoj vatri zapecite kriške sira, maksimalno po 2-3 minuta sa obe strane.

Na tanjir stavite ispečeni sir, pospite ga sveže mlevenim biberom. Po želji možete dodati i malo tucane ljute paprike (ne može da škodi, ako volite ljuto), kao i iseckani beli luk.

Uz sir možete poslužiti masline, ili kisele krastavce, ili neku drugu kiselu salatu po izboru.

Napomena 2.

Ako su sir i šunka veoma slani, odličan dodatak ovom jelu može biti malo meda prelivenog preko svega. Naravno pod uslovom da volite slatko-slane kombinacije.

grilovani sir sunka 10

grilovani sir sunka 8

Podelite na društvenim mrežama