Tolstolobik (eng. Asian Carp, lat. Hypophthalmichthus molitrix) je riba poreklom iz Kine, a u naše krajeve je naseljena otprilike u isto vreme sa amurom. Danas je raširen po Vojvodini, ima ga i po kanalima sistema D-T-D, ali su mu Dunav i Tisa glavna prebivališta. Ribolovci ga ne vole, pošto tolstolobik ne jede "ništa što se stavlja na udicu" - hrani se planktonom. Više na sajtu Trofeja.

Iako mu meso ne spada u gastronomski kvalitetnija, tolstolobik važi za jednu od veoma nutricionistički korisnih i zdravih namirnica.

 Šta je potrebno za grilovanog tolstolobika, osim roštilja ili gril tiganja?

Šnicle tolstolobika premažite uljem. Posolite ih i pobiberite.

tolstolobik sa zac puterom 9

Ukoliko imate mogućnosti pecite ih na dobro zagrejanom roštilju, a ako ne gril tiganj na elegtričnom šporetu je dovoljan, bitno je da tiganj bude dobro zagrejan.

Ribu pecite sa jedne strane oko 4-5 minuta na srednjoj temperaturi.

Kada se ispeče sa te prve strane, šniclu okrenite i nastavite da je pečete još 5 minuta. Na pečenu stranu ribe stavite komade začinjenog putera sa peršunom.

Ako nemate puter sa začinskim biljkama, možete staviti kašikicu običnog putera i kašikicu sitno iseckanog peršunovog lista ili nekog drugog zelenog začina koji volite. Uz tolstolobik, odlično ide i sveži sremuš, mladi beli ili crni luk. Uostalom, kao što rekoh, koristite one začine koji vama najviše odgovaraju.

tolstolobik sa zac puterom 12

Podelite na društvenim mrežama