fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Grilovani tolstolobik

Tolstolobik (eng. Asian Carp, lat. Hypophthalmichthus molitrix) je riba poreklom iz Kine, a u naše krajeve je naseljena otprilike u isto vreme sa amurom. Danas je raširen po Vojvodini, ima ga i po kanalima sistema D-T-D, ali su mu Dunav i Tisa glavna prebivališta. Ribolovci ga ne vole, pošto tolstolobik ne jede "ništa što se stavlja na udicu" - hrani se planktonom. Više na sajtu Trofeja.

Iako mu meso ne spada u gastronomski kvalitetnija, tolstolobik važi za jednu od veoma nutricionistički korisnih i zdravih namirnica.

 Šta je potrebno za grilovanog tolstolobika, osim roštilja ili gril tiganja?

Šnicle tolstolobika premažite uljem. Posolite ih i pobiberite.

tolstolobik sa zac puterom 9

Ukoliko imate mogućnosti pecite ih na dobro zagrejanom roštilju, a ako ne gril tiganj na elegtričnom šporetu je dovoljan, bitno je da tiganj bude dobro zagrejan.

Ribu pecite sa jedne strane oko 4-5 minuta na srednjoj temperaturi.

Kada se ispeče sa te prve strane, šniclu okrenite i nastavite da je pečete još 5 minuta. Na pečenu stranu ribe stavite komade začinjenog putera sa peršunom.

Ako nemate puter sa začinskim biljkama, možete staviti kašikicu običnog putera i kašikicu sitno iseckanog peršunovog lista ili nekog drugog zelenog začina koji volite. Uz tolstolobik, odlično ide i sveži sremuš, mladi beli ili crni luk. Uostalom, kao što rekoh, koristite one začine koji vama najviše odgovaraju.

tolstolobik sa zac puterom 12