O gulašima i paprikašama sam pisala već par puta. Čak, iako mislim da je sasvim svejedno koje meso koristite (ako napravite jedan gulaš znaćete da ga pravite bez obzira na vrstu mesa), moram da dodam još jedan recepta na temu paprikaša, jer se razlikuje u tome što se pravi od iznutrica, tačnije paprikaš od pileće džigerice, srca i bubaca. Zašto još jedan recept za gulaš?

Zato što su gulaši osnova ili baza za mnoga druga jela u koja možete dodati i raznorazno povrće (kupus, krompir, boranija, grašak...), možete ih kuvati u vodi, vinu, pivu, osim toga jednostavni su za pripremu i spadaju u ona jeftinija jela... i zato što zbog odličnog ukusa zaslužuju da se spominju u svim varijantama.

Osim što možete praviti paprikaš od pilećih inznutrica, paprikaš ili gulaš možete praviti i od svinjskih, goveđih ili ovčijih iznutrica. A posebna priča je kada se to pravi od svinjskih iznutrica, uz dodatak kožurice, papaka, repova... od kojih paprikaš postaje pihtijast i lepljiv...jeste da takav gulaš ima onaj "braveći" miris, ali i to je ono što ga čini posebnim. Ukusi su različiti, kao što se kaže "neko voli popu, neko popadiju", tako i oni koji ne vole miris iznutrica neće praviti ovaj gulaš ili paprikaš.

Šta je potrebno za jedan obični, starinski, domaći paprikaš od pileće jetrice tj. džigerice?

  • 1 kg pileće džigerice, srca i bubaca,
  • 250g luka (2-3 srednja luka),
  • mlevena crvena slatka i ljuta paprika,
  • so, biber,
  • 1 kašika svinjske masti.

Luk što sitnije naseckajte. U odgovarajuću šerpu stavite kašiku masti da se zagreje i dodajte iseckani luk. Propržite luk da postane staklast. Dodajte malo vode, so biber i dinstajte dok luk ne omekša.

Kada luk počne da se raspada dodajte, na kockice isečenu sitnež tj. iznutrice, crvenu papriku, promešajte, poklopite i na tihoj vatri kuvajte otprilike 1 sat. Najbolje je da probate da li je sve dovoljno mekano.

Gotov paprikaš najbolje ide uz noklice, krompir ili one obične široke rezance, a sveža salata od rendanog kupusa i šargarepe je savršena uz svaki paprikaš.

paprikas od pilece dzigerice 16

gulas-od-pilece-dzigerice1

Podelite na društvenim mrežama