Verovatno najpoznatije jelo od avokada: gvakamole ili guacamole sos, umak ili salata. Postoje različiti recepti za ovo jelo, međutim, osnova su avokado, limeta i korijander. Sve ostalo može, a i ne mora.

Šta je potrebno:

  • 1 zreli avokado,
  • 1 limeta / lajm,
  • 1 paradajz,
  • 1 mali crveni luk,
  • 1 veza korijandera,
  • 1 zelena čili papričica,
  • so, biber po ukusu.

Napomena:

Zvuči egzotično, ali pošto u današnje vreme, skoro u svakom supermarketu možete kupiti sveži avokado, nije više mnogo veliki problem napraviti ga. Nažalost mali problem jeste što avokado nije voće/povrće koje možete ubrati baš na svakom ćošku, bar ne u ovim našim krajevima. U prodavnicama, nije jeftin, ali od jednog avokada možete napraviti jedan dobar obrok. Vredi ponekad iznenaditi sebe i napraviti nešto malo drugačije za doručak. Kao i svakoj salati i ovoj krem-salati možete dodati i malo mladog luka, crnog ili belog, po želji.

Takođe, problem može biti i da u prodavnicama odaberete dobar, zreo, ali ne prezreli avokado. Kako da znate koji je dobar? Postoji više vrsta avokada, ali kod nas se uglavnom prodaje jedna vrsta zelenog tzv. meksičkog avokada (barem ja nisam videla da ih ima više, što ne znači da ih nema). Na izgled treba da je sjajno zelen, bez oštećenja ili tamnosmeđih tačkica.

Načet avokado brzo oksidiše i menja boju. Zato je najbolje da, kada ga jednom načnete, upotrebite i potrošite u što kraćem roku. Kiselina od limuna ili sirćeta može malo da produži vek, ali i pored toga ne može da stoji duže od 48 sati.

guacamole 1

Nemojte kupovati onaj koji je tamno zelen i tvrd, jer moguće je da će vam se pre pokvariti nego sazreti na sobnoj temperaturi. Nemojte ni zabijati prste u njega kada ga isprobavate jer će na tom mestu pre početi da se kvari. Zeleni avokado, je kao i svako zeleno voće ili povrće, nema ni ukus ni teksturu kakvu bi trebao da ima.

Ako avokado ima smeđe fleke po sebi, to znači da je prezreo, verovatno sa istim takvim flekama i sa unutrašnje strane - nemojte ga kupovati. Prezreli avokado nema svetlo zeleno meso, nego smeđe-zeleno i kao svako prezrelo voće i povrće ima brašnjav užegao miris i ukus.

rolovan piletina sa avokadom 3

guacamole 2

Pošto teško da možete kupiti idealno zreli avokado, najbolje je da kupite onaj malo čvršći i da ga ostavite zamotanog u kuhinjski papir na najnižoj polici u frižideru dok ne odmekne dovoljno ili u nekom kutku plakara ili špajza. Ostavite ga da odstoji nekoliko dana. Pre nego što ga upotrebite, obavezno proverite da li je dovoljno sazreo. Zreli avokado se lako ljušti, odnosno kora mu se veoma lako skida.

Priprema:

Avokado oljuštite, naseckajte na kockice i stavite u činiju. Prelijte ga sokom od jedne limete. Izgnječite viljuškom, manje ili više u zavisnosti od toga da li želite pire ili komadiće avokada. Ako ostavite krupnije komade, sos će više ličiti na salatu. Napravite kako vi više volite ili kako vam se sviđa, iako gvakamole više treba da liči na sos nego na salatu.

Paradajz iseckajte na kockice, kao i crni luk. Korijander sitno naseckajte. Ako nemate svežeg korijandera, možete koristiti i sveže listove peršuna ili bosiljka, ali miris korijandera je toliko specifičan da ga teško neki drugi začin može zameniti. Na kraju krajeva, vrstu začina prilagodite svom ukusu i korisitie ono što imate ili što se vama najviše dopada.

Sve posolite, pobiberite i dodajte iseckane ljute paprike. Promešajte i poslužite kao namaz ili salatu ili kao prilog uz neko jelo od pasulja ili npr. tamales.

guacamole 7

Podelite na društvenim mrežama