Najjednostavniji, najbrži i najjeftiniji način pravljenja čipsa je pečenje u mikrotalasnoj rerni. Osim što je vrlo jednostavno, krompir je pečen sa vrlo malo masnoće.

Znam da mnogi ili nemaju mikrotalasnu ili, iz samo njima znanih razloga, ne žele ni da je imaju niti koriste. Tehnološku pomoć u kuhinji, bili to mikseri, seckalice ili nešto treće, ili u ovom slučaju mikrotalasna, treba koristiti što više ukoliko ste u mogućnosti da to i kupite. Jedini razlog zašto ne olakšati i ubrzati sebi posao u kuhinji je nedostatak novca da to sebi priuštite. Svi drugi razlozi su neopravdani.

Sastojci:

  • batat krompir (po vašem izboru narandžasti, ljubičasti, beli),
  • so, biber,
  • ulje,
  • začini po ukusu.

Napomena:

Koliko krompira da ispečete? Ne znam šta da vam kažem, osim da koliko god da ga napravite mnogo brzo nestaje. Ima skoro isti efekat kao i čips iz kesice, što znači kad počnete jako je teško stati. Zato mislim da je možda najbolje da za dve osobe ispečete jedan veći batat i da vam to bude mera. Na kraju krajeva, procenite sami. Pogotovo ako krompir pečete u mikrotalasnoj rerni, lako je dopeći po potrebi.

Priprema:

Bez obzira da li ćete peći krompir u klasičnoj ili mikrotalasnoj rerni, svaki krompir prvo dobro izribajte četkicom i operite po d tekućom vodom. Ako koristite mladi krompir ne morate ga guliti. Ako koristite stari krompir sa debelom ljuskom, onda ga ogulite. Svaki krompir isecite na što je moguće tanje kriške. Svejedno da li ćete koristiti neku seckalicu ili ćete seći nožem, uradite kako je to vama lakše. Bitno je da kriške krompira budu iste debljine, što je moguće više, zato da bi se podjednako ispekao. nasečeni krompir prelijte ili premažite sa malo ulja.

Ovo jeste najbrži i najjednostavniji način ukoliko pripremate malo čipsa ili za jednu osobu. U suprotnom biće vam potrebno malo više vremena, jer u mikrotalasnoj rerni, ne možete ispeći veću količinu krompira odjednom. U tom slučaju, pređite na tačku 2.. Ali, ako pečete za veći broj ljudi onda je najjednostavnije pečenje u velikoj tepsiji u klasičnoj rerni.

1. Pečenje čipsa u mikrotalasnoj rerni

Nauljene kriške krompira poslažite u jednom sloju na veliki plitki tanjir. Bitno je da se kriške ne preklapaju. Pecite u mikrotalasnoj rerni na 800 (to je najjače kod mene) oko 5 minuta. Ili pecite 4 minuta, proverite da namestite na još 1 minut. U zavisnosti od toga koliko su tanki režnjevi krompira može vam biti potrebno manje ili više vremena. Takođe ako primetite da su neki tanji komadi reš izvadite ih a deblje komade pecite duže. Pečeni čips posolite i... to je to.

2. Pečenje u klasičnoj rerni

Rernu uključite da se greje na 200°C. U veliku tepsiju stavite papir za pečenje. Krompir poslažite na papir u jednom sloju, vodeći računa da se kriške ne preklapaju. Krompir pre pečenja pospite biberom, ljutom paprikom ili začinima po vašoj želji. Kada se rerna zagreje, ubacite tepsiju sa krompirom i pecite 15-20 minuta na istoj temperaturi, ili dok krompir ne postane zlatno žut. Pečeni krompir posolite i pogrickajte dok je topao.

Ukoliko imate krupne morske soli, možete ga posoliti i pre pečenja.

Ono što je dobro kod pečenja u rerni, osim što je krompir mnogo manje mastan od klasičnog čipsa, u ulje kojim premazujete kriške krompira možete dodati začine po želji, kao npr. biber, ljutu ili slatku papriku, kari,.... šta god da volite od začina.

Ako želite slatki čips dodajte slatke začine kao što su cimet, oraščić, vanil šećer isl.

batat chips 5

batat chips 7

batat chips 8

batat chips 10

cips od ljubicastog batata 11

Podelite na društvenim mrežama