Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Iverak sa začinima pečen u rerni

Iverak sa začinima pečen u rerni

Iverak je morska riba, koja izgledom veom a podseća na ribu list. Oblik ovih riba jeste veoma sličan, odnosno izgledaju kao da ih je neko spljoštio, jer su im oči sa jedne strane tela, a listu baš kao i da su usta samo sa te jedne strane. Iverak ima malo manje vretenast oblik u odnosu na list, koji nema izraženo suženje između tela i repa, kao što to ima iverak.

Gornja strana iverka je zeleno-braon boje, za razliku od svetle donje strane. Na taj način je riba praktično nevidljiva na dnu mora gde obitava. Iverak je vrlo ukusna i cenjena riba, iako se kod nas (u kontinentalinim krajevima) retko može kupiti u ribarnicama.

Šta je potrebno za ovaj recept:

  • 1 kg iverka,
  • so, biber,
  • maslinovo ulje,
  • mlevena suva paprika,
  • origano, mleveni kim,

Ovoga puta su to bili ovi začini, za promenu.

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Očišćenu ribu posolite. Podrazumevam da su vam je u ribarnici očistili. U avanu, ili u mlinu za kafu, usitnite sve suve začine. U šoljicu sipajte 2-3 kašike ulja i dodajte začine.Ovom mešavinom premažite ribu sa svih strana.

U tepsiju stavite papir za pečenje i preko njega začinjeni iverak, a sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite na istoj temperaturi oko 15 minuta ili dok ne porumeni.

Poslužite odmah uz prilog po želji.

iverak

iverak 5

iverak 4

  • Pinterest