Poslastica pečena na roštilju? Ono kao recept, u stvari bolje reći ideja, smišljena letos u vikendici, ili bolje reći "vukojebini" bez osnovnih tekovina civilizacije, kao što su struja i tekuća voda, gde je osim sunca, vatra jedini izvor vreline.

Pečenje svega, što znači mesa, povrća, voća,... na roštilju, a u poslednje vreme i u "Smederevcu" predstavlja pravu avanturu za mene. Naravno da je lako kada imate odgovarajuće sudove, tipa kazani, kotlići, sač ili nešto slično. Ali ako nemate sve to nabrojano, kako možete peći u vatri, čak i bez žice za roštilj? Dovoljno je samo da kupite jednu aluminijumsku foliju i da vam ona posluži kao zamena za rernu ili posudu za kuvanje.

Kako da na roštilju napravite kolač? Brzo, jednostavno i jeftino.

jabuke 2015

Šta je potrebno:

  • nekoliko jabuka,
  • cimet,
  • muskatni oraščić,
  • 2-3 kašikice meda (ili šećera, ako nemate meda pri ruci),
  • po želji malo ruma ili jabukovače,
  • komad folije.

jabuke u foliji na zaru 2

Jabuke isecite na tanke kriške. Stavite ih na komad folije, pošećerite, pospite cimetom i začinima po želji. Ako volite možete sve preliti sa malo ruma ili jabukovače. Zamotajte sve u foliju i stavite na žicu dobro zagrejanog roštilja.

jabuke u foliji na zaru 4

U zavisnosti od toga koliko imate žara ili vatre, jabuke pecite na žaru srednje jačine dvadesetak minuta, uz povremeno okretanje kako bi se zapekle sa svih strana. Jedino o čemu treba da vodite računa je da prilikom okretanja paketa ne pocepate foliju i da sokovi ne iscure.

jabuke u foliji na zaru 5

Jabuke u foliji možete peći kako na roštilju, tako i u rerni šporeta na drva, ili u rerni električnog šporeta ili na ringli, odnosno plotni. Ako pečete u električnoj rerni, stavite ih u dobro zagrejanu rernu i pecite ih na 250°C oko 15 minuta.

jabuke u foliji na zaru 7

Napomena 1: Ako želite da ova poslastica više liči na kolač i ako imate pri ruci malo brašna, šećera i putera (ili maslinovog ulja), u jednu punu šaku brašna i kašiku šećera utrljajte kašiku putera, da se sve lepo usitni i da dobijete masne mrvice. Ove mrvice možete posuti preko jabuka pre pečenja. Kada se sve ispeče imaćete kuglice testa natopljene slatkim jabukovim sokom... fantastično. Probajte i da u jabuke, umesto cimeta, dodate i nekoliko listića sveže mente

2016 jabuke u foliji 2

2016 jabuke u foliji 4

2016 jabuke u foliji 5

jabuke u foliji 1

jabuke u foliji 3

Napomena ili bolje reći predlog 2: Pečene jabuke stavite u čašu, pospite mlevenim keksom i na kraju zalijte umućenim šlagom ili sladoledom.

jabuke u foliji 4

Podelite na društvenim mrežama