Ovaj recept je bio trenutak inspiracije, što bih ja rekla. Jesam spominjala da ne volim jagnjetinu? E, pošto je ne volim onda se trudim da je svaki put dobro zamaskiram raznim mirisima i ukusima. Ovoga puta to je začin kari (curry powder). Da ne bi bilo zabune reč kari označava i vrstu jela, ali u ovoj mojoj priči radi se o mešavini začina pod tim nazivom.

Kari je toliko specifičan začin da verujem da nema onih koji ga, čak i na ovim našim prostorima nisu bar jednom omirisali. Nekom se sviđa, nekome ne. Poznato je da se u dalekoistočoj, indijskoj i arapskoj kuhinji ovaj začin veoma mnogo koristi. Nije ni čudo, ako se zna da sastojci ovog začina potiču sa dalekog istoka i da su najzastupljeniji upravo u zemljama gde i kuda su nekad išli/prolazili takozvani putevi začina. Ono što se ne zna, to su tačne kombinacije količine i vrste začina koje se nalaze u onom što nazivamo kari.  Naravno da različiti proizvođači, kao i kuhinje iz različitih delova sveta imaju i drugačije odnose začina u toj mešavini, ali u ono što se uglavnom nalazi u svim mešavinama su korijander, kurkuma, kumin, biber, a u zavisnosti od recepta može da sadrži i: đumbir, beli luk, komorač, kim, cimet, karanfilić, seme senfa, kardamom, muskatni oraščić, papriku... kažu da kari sadrži preko dvadeset različitih začina.

Zbog svega toga, uopšte ne čudi da je kombinacija jagnjećeg mesa i ove vrste začina česta upravo u tim istočnjačkim kuhinjama. Ovoga puta, kombinacija jagnjetine i karija je po tipu, vrsti i izvođaču iz vojvodjanske ili bolje reći moje kuhinje ;)

U današnje vreme kari začin (ili bilo koji drugi začin) uopšte nije teško nabaviti u prodavnicama. Čak i cenom, začini više ne odražavaju merilo bogatstva, ne mere se zlatom - osim šafrana ;) i ne predstavljaju statusni simbol. Danas su začini iz celog sveta nešto što svako od nas može sebi da priušti i koristi u meri u kojoj mu se sviđa ili prija ili odgovara. Moram da kažem i da miris karija mnogo zavisi od proizvođača istog i da nisu svi istog kvaliteta i da ne miriši svaki kari isto - razlog je upravo taj što ne postoji tačno definisan recept za mešavinu.

Za jagnjetinu sa karijem, od sastojaka je potrebno sledeće (naravno vi prilagodite količine svojim apetitima i broju osoba za koje kuvate, ali zadržite neki okvirni odnos namirnica):

  • 1 kg jagnjetine u komadu,
  • 100 g suvih kajsija,
  • 3 kašikice karija,
  • 1 kašikica tucane ljute paprike (ako ne volite ljuto stavite slatke),
  • maslinovo ulje,
  • so i biber.
  • Kao prilog 1 kg mladih krompira.

Jagnjeće meso posolite, pobiberite i sa svih strana dobro utrljajte kari. U vatrostalnu posudu sipajte malo maslinovog ulja i tek na dno vode, stavite meso koje prelijete maslinovim uljem. Pored mesa u posudu ubacite na četvrtine iseckane suve kajsije. Posudu sa mesom stavite u rernu i pecite na 200°C.  U zavisnosti od veličine komada mesa, vreme pečenja može biti od 1 pa do nekoliko sati. Za kilogram jagnjetine potrebno je oko 1,5 sat. Pred kraj pečenja, dodajte do pola skuvane mlade krompiriće i pecite sve zajedno do kraja da krompirići porumene.

Uz jagnjetinu sa karijem, suvim kajsijama i pečenim krompirićima, meni najviše prija zelena salata i naravno čaša dobro ohlađenog belog vina, mada... nemam ništa protiv ni crnog :)

jagnjetina sa suvim kajsijama

Podelite na društvenim mrežama