Pečena jagnjetina i mladi krompirići, dobitna kombinacija. Jedino što ne znam da li uz to bolje slaže zelena salata ili salata od svežih krastavaca ili sos od mirođije ili višanja. Dok isprobam sve varijante mogu ponovo u krug i nikako da otkrijem šta je pravi odgovor. U stvari, kad malo bolje razmislim teško mi je sve do i da razdvojim, nema tačnog odgovora, svaki je izbor odličan i pravi.

Potrebni sastojci:

  • 1 jagnjeći but ili plećka (možda je čak bolja plećka jer je masnija i mekša kada se ispeče, zavisi šta više volite),
  • 1 kg mladih krompira,
  • par grančica ruzmarina i origana,
  • 1 kašika senfa (kako da sami napravite senf),
  • malo ulja (koliko je potrebno samo da se meso premaže),
  • 2 dl piva (ili vode ako iz nekog razloga ne koristite pivo),
  • so i biber.

Priprema:

Meso posolite pobiberite i premažite senfom i uljem. Stavite u vatrostalnu posudu (tepsiju) sa poklopcem, sipajte pivo. Poklopite ili zamotajte u aluminijumsku foliju. Tepsiju sa mesom stavite u rernu zagrejanu na 200C. Pecite najmanje 1 sat. Nakon tog vremena proverite kakvo je meso, po potrebi smanjite ili pijačajte temeperaturu i pecite poklopljeno sve dok se dobro ne ispeče, što je otprilike barem još jedan sat.

Krompiriće očistite i operite i skuvajte. kada je meso skoro sasvim pečeno, otkrijte ga i dodajte krompiriće u tepsiju. Pecite još otklopljeno sve zajedno dok i meso i krompirići ne porumene.

Kao što rekoh, prilog zelena salata, salata od krastavaca sa belim lukmo i ovčijim kiselim mlekom ili sos od mirođije ili sos od višanja,... teška odluka, zato je i najbolje da prilog bude sve to po malo.

jagnjetina sa krompiricima 2

jagnjetina sa krompiricima 3

jagnjetina sa krompiricima 4

jagnjetina sa krompiricima 5

jagnjetina sa krompiricima 6

Podelite na društvenim mrežama