Nekad, kao što je to u ovom slučaju, potrebno je uložiti sasvim malo vremena da bi se napravila izuzetna poslastica. Jagode Romanov ili Romanoff su neverovatno jednostavne za pripremu, ali isto tako i fantastično ukusne, sočne i jednostavno neodoljive. Stalno govorim kako se savršenstvo nalazi u jednostavnim stvarima, a jagode Romanov su još jedan od dokaza koji to potvrđuju.

Ne znam kako i na koji način je ovaj slatkiš dobio ime, verovatno postoji neka pričao njemu, ali ja je nisam uspela otkriti. No, ono što znam: ovo je desert namenjen velikoj "deci", zbog alkohola koji sadrži nije za pravu malu decu, a i ne samo zbog toga: za decu su jagode najbolje u izvornom obliku, sveže oprane i bez ikakvih dodataka!

Poslastica pod ovim imenom postoji u više varijanti, a svaka je bazirana na jagodama, šlagu i nekom likeru ili drugom žestkom alkoholnom piću. Moja dobitna kombinacija je sa vinom.

Sastojci:

  • 500 g sitnijih jagoda,
  • 2-2,5 dl crnog vina,
  • 2 dl slatke pavlake,
  • 1-2 kašikice šećera,
  • malo cimeta i naribanog muskatnog oraščića,
  • sveže mleveni crni biber.

Napomena:

Mera je više onako orjentaciona, vi sami najbolje znate koliko jagoda možete pojesti u jednom obroku, pa shodno tome sami odredite količinu. Na kraju krajeva, ovde nije poenta u količini nego ideji da se iskombinuje nešto, što možda na prvi pogled i ne izgleda da može da se kombinuje. Osim toga, šećer nije potreban ako su jagode slatke i ako koristite neko slatko vino.

jagode romanov 2

jagode romanov

Priprema:

Oprane jagode stavite u činiju, pospite šećerom i zalijte ih jakim crnim vinom da ogreznu, odnosno da ih vino prekrije. Po ukusu, naribajte sasvim malo muskatnog oraščića (ne treba preterivati da miris oraščića ne prevlada) i "mrvicu" mlevenog cimeta. Činiju sa jagodama u vinu, najbolje bi bilo da ostavite pokrivene u frižideru da se sve dobro rashladi, ili barem sat vremena, a možete ih ostaviti čak i preko noći, biće još bolje.

jagoderomanov

Kako ih servirati?

Jedan od predloga: u manje staklene posude ili čaše za sladoled, na dno stavite po jednu kuglu sladoleda od vanile i čokolade, zatim jagode sa vinom, preko njih ide umućena slatka pavlaka, ili umućeni šlag iz kesice, a za kraj kao veliko finale, odgore se preko svega samelje malo crnog bibera. Bitno je da biber bude ili sveže mleven ili izmrvljen u avanu još bolje, jer kao takav ima mnogo jaču aromu.

Eksplozija i kombinacija slatkog, oporog i paprenog ukusa na jeziku, kao i mirisa u nosu mogu da probude i sva ostala čula u vama, zato je najbolje da se ovo jede u dvoje, posle neke lagane, možda i romantične večere...

jagode romanov 3

jagode romanov 6

jagode romanov 7

jagode romanov 12

jagode romanov 11

Podelite na društvenim mrežama