fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
 • Gulaš od šumskih gljiva

  Gulaš od šumskih gljiva

  Kao što svaki gulaš ili paprikaš može da se pravi od različitog mesa, tako gulaš od gljiva može biti od različitih gljiva. Kojih? Najpribližniji i najtačniji odgovor bi bio, od onih koje imate ili volite.

 • Omlet sa španatom i sirom

  Omlet sa španatom i sirom

  Idealno prolećno jelo da ga pravite sa mladim spanaćem (ili španatom, špinatom,...).

 • Njoke od sremuša

  Njoke od sremuša

  Njoke, valjušci ili šufnudle od sremuša, svejedno kako ćete ih nazvati, sastojci su isti, a razlika je samo u obliku.

 • Šufnudle u sosu od špargli i lisičarke

  Šufnudle u sosu od špargle i lisičarke

  Špargle, gljive u kremastom sosu i prelivene preko testa, delikates. Krckavi zeleni štapići kojima nije potrebna duga termička obrada, a ako su baš sasvim mlade špargle možete ih jesti i presne, ili barem možete vrhove. Ako je i vi volite, pogledajte i ove recepte od špargle.

 • Salata od sira, jaja i sremuša

  Salata od sira, jaja i sremuša

  U sezoni sremuša odlična salata ili možda bolje reći namaz? Namaz ili salata od jaja i sremuša?

   

 • Grilovane portobelo gljive

  Grilovane portobello gljive

  Portobello je gljiva iz iste porodice kao i obični, gajeni šampinjon. Razlika je u boji i veličini, a najprostije rečeno, portobelo je vrsta velikih, braon šampionjona. Zbog svoje veličine i čvrste strukture, odlične su za grilovanje, za punjenje, ili pohovanje. Blagog su mirisa i ukusa, tako da ih možete koristiti u različitim kombinacijama začina i ostalih namirnica.

 • Jaja u sosu od senfa

  Jaja u sosu od senfa

  Šta sve možete da pravite od kuvanih jaja? Evo ideje! Jaja u sosu od senfa ili Senfeier (nemački recept). Ovo može biti i kompletan obrok uz zelenu salatu, ili užina, doručak,...

 • Pesto od sremuša

  Pesto od sremuša

  Sremuš (divlji beli luk, medveđi luk, eng. Wild garlic ili Ramsons, nem. Bärlauch,lat. Allium ursinum) možete sačuvati i za vanseznoski period na više načina. Možete ga zamrzavati i čuvati u frizu, možete ga osušiti i pomešati sa soli i koristiti kao sremuševu so, a možete od sremuša napraviti i pesto. Pesto od sremuša pravite na skoro isti način kao i pesto od bosiljka.

 • Kraljica štangle

  Kraljica štangle

  Jedan od onih recepata koje bi svaka kuća trebala da ima, ali ako slučajno i nemate ovaj recept, zato sam ja tu. Priprema, kao i za svaki dobar, pravi kolač, traje malo duže, ali trud će vam se isplatiti u vidu fantastičnog kolača.

 • Zelene špecle sa sremušem

  Zelene špecle sa sremušem

  Zelene špecle sa sremušem su nadogradnja običnih klasičnih špecli (kako se prave špecle). Umesto sremuša, možete koristiti i španat, blitvu, koprivu, zelena perca mladog luka, ili neko drugo lisnato povrće ili biljke koje više volite.

 • Paradajz čorba s pirinčem

  Paradajz čorba s pirinčem

  Paradajz čorba, jelo staro, obično, jeftino i sasvim jednostavno za pripremu. Ovog puta gusta paradajz čorba je sa pirinčem (rižom, pirinčom, orizom,..).

 • Čorba od gljiva i đumbira sa rezancima od tikvica

  Čorba od gljiva sa đumbirom i tikvicama

  Veoma interesantna i ukusna čorba od gljiva, đumbira i tikvica. U suštini i nema šta da bude loše u ovakvom receptu, pogotovo ako koristite divlje šumske gljive bogate mirisima i ukusima.

 • Zelena salata s mladim lukom

  Zelena salata s mladim lukom

  Najklasičnija, najobičnija i najjednostavnija zelena salata koju su svi, pretpostavljam, barem jednom probali.

 • Zelena čorba od samoniklog bilja

  Zelena čorba od samoniklog bilja

  Duži naziv bi bio: prolećna, zelena, posna, veganska, lagana čorba od korpive, sremuša, maslačka, mišjakinje. Dakle, samonikli baštenski ili divlji "korov" odnosno jestive travke i poneki cvet. Biljke koje u proleće možete ubrati skoro na svakoj livadi ili po šumama Fruške gore (sigurno i na mnogim drugim mestima u svetu, ali je ovo meni najbliže). Podrazumeva se da se biljke beru na čistim mestima, daleko od puteva, ljudi i ostalih zagađivača.

 • Zelena salata s pomorandžom

  Zelena salata s pomorandžom

  Zeleno i narandžasto, zelena salata i pomorandža. Ako do sada niste probali, ne znate šta ste propustili. Ovo je jedna od salata koju pravim već mnogo godina, nisam ni primetila da je nemam na sajtu, a recept je ovde zato što mi je kuma nedavno rekla, da je već "sto puta" jela ovu moju salatu, a nikad nije videla kako je pravim. Eto zbog toga i ovaj krajnje jednostavan i običan recept.

 • Lazanje sa španatom, sremušem i sirom

  Lazanje sa španatom, sremušem i sirom

  Lazanja sa španatom je nešto najsličnije čušpajzu od šapanata s jajima, jer manje ili više to je upravo i ova lazanja, samo su sastojci u malo drugačijoj formi.

 • Slani krekeri sa sirom i suvim gljivama

  Slani krekeri sa sirom i suvim gljivama

  Slani krekeri sa sirom i gljivama su odlična, ali veoma "zarazna" grickalica. Jednostavno se ne možete zadržati samo na jednom krekeru.

 • Stakleni rezanci s gljivama i povrćem

  Stakleni rezanci s gljivama i povrćem

  Stakleni ili pirinčani rezanci, neprozirne bele boje kada su suvi, a providni kada se skuvaju. Odatle i naziv jer svojim staklastim, skoro providnim izgledom podsećaju na staklo. Ili kako bi moj muž rekao "izgledaju kao najlon za pecanje". U svakom slučaju ovo je recept za jedno brzo, jednostavno jelo s azijskim mirisima i ukusima.

 • Portokalopita pita s pomorandžom

  Portokalopita pita s pomorandžom

  Pita s pomorandžama ili narandžama od gotovih kora, ili grčka portokalopita (grčki: πορτοκαλόπιτα), a možete je zvati čak i slatka gibanica sa pomorandžama. Kako vam drago, u svakom slučaju radi se o jednostavnom receptu, baš kao kada biste pravili slatku gibanicu.

 • Zelena salata s avokadom i fetom

  Zelena salata s avokadom i fetom

  Jednostavna zelena salata sa avokadom, fetom i bademom.