fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam

Kako da napravite taranu za supu?

Kako da napravite taranu

Recept za taranu je veoma jednostavan i potrebno vam je samo dva sastojka: brašno i jaja. Sve ostalo je samo dobra volja da to sami i napravite.

Koliko brašna i koliko jaja?  Zavisi koliko tarane želite da pravite. U suštini možete praviti i od samo jednog jajeta, možete i od veće količine, ako imate gde da skladištite osušenu taranu.

U ovom slučaju recept je za količinu koju možete potrošiti relativno brzo, a nije potrebno ni mnogo prostora za njeno sušenje.

Štaje potrebno:

  • 3 jajeta,
  • 300 g oštrog brašna (otprilike).

Zašto kažem otprilike, zato što će vam sigurno biti potrebno i više, što može da zavisi od veličine jaja. Podrazumeva se da ćete taranu praviti od kokošijih, a ne prepeličjih ili pačijih i guščijih jaja (nojeva sam namerno izostavila).

Zašto oštro brašno? Testo od glatkog brašna i testo koje ste mnogo mesili postaje suviše „gumeno“, lepljivo i teško ćete ga rendati. Ali, ako testo ipak počne da se lepi za trenicu, uvaljajte ga ponovo u brašno i nabrašnjavite ga svaki put kad počne da se lepi.

tarana 1

Kako god, u činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati na trenicu. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.

tarana 5

Narendanu taranu pospite brašnom i ostavite na krpi ili stoljnjaku barem 24 sata ili dok se potpuno ne osuši.

Još nešto kad je sušenje u pitanju, izbegavajte da pravite testeninu po vlažnom vremenu, odnosno kada ima mnogo vlage u vazduhu jer će onda testo postati sivo-zeleno. U toku sušenja potrebno je da taranu malo proteresete i izmešate kako bi se ravnomernije sušila. Dobro osušena tarana treba da bude bledo žute boje, što zavisi i od boje žumanaca.

tarana 2

Osušenu taranu čuvajte u krpenim vrećama, na suvom mestu. Dobro osušenu taranu možete čuvati i u posudama sa poklopcem, bitno je samo da tarana bude potpuno suva kako se ne bi ubuđala.

  • Pinterest