Domaći začinski puter? Šta je to? Običan puter u koji su umešani začini. A kad kažem domaći, to znači da sam čak i puter sama pravila. Kako? Od milerama kupljenog na pijaci. Jednostavno. Pitate se čemu to? Puter sa začinima, možete koristiti za začinjavanje jela, kao namaz na hleb, za sendviče,... svuda gde biste i inače koristili i puter i začine. 

Sastojci:

  • 3 dl domaćeg milerama
  • mikser.

Na početku, još nešto moram da napomenem - mileram na pijaci i industrijski mileram u prodavnicama nemaju baš neke veze. Ako mi ne verujete, vi probajte. Mileram sa pijace je masniji i može da se umuti u puter. Onaj industrijski... teško da ćete uspeti da ga umutite.

zacinski puter 19

zacinski puter 21

zacinski puter 23

Iako možda deluje komplikovano napraviti puter, uopšte nije tako. Nije komplikovanije od pravljenja šlaga iz kesice, ali jedino se postavlja pitanje da li je to uopšte potrebno? Pogotovo ako se uzme u obzir cena milerama i cena gotovog putera. Sve u svemu, nećete uštedeti ako sami mutite puter, ali ukus domaćeg putera je malo drugačiji od onog industrijskog, malo je kiseliji (što opet može da zavisi od milerama), a miris mu je više nalik kajmaku.

Ako želite da pravite začinjen puter, možete to raditi i od industrijskog, gotovog putera, to zavisi od vas, ali  priznajem da je meni ovako, ako ništa drugo, zanimljivije. Pogotovo što, kad sami pravite puter, kao nusproizvod dobijate i mlaćenicu, odnosno "buttermilk" koji možete iskoristiti za biskvite ili soda hleb.

Dakle, potrebno je 3 dl milerama, jedna dublja činija i mikser. Mileram preručite u činiju i mutite mikserom na srednjoj brzini sve dok se ne napravi puter i dok se ne zdvoji surutka, tzv. mlaćenica.

Kako znate kada je dosta? Dosta je kada se odjednom od umućene pavlake izdvoji voda. Nemojte se iznenaditi niti uplašiti. U zavisnosti od masnoće samog milerama zavisi da li će to mućenje trajati duže ili kraće i da li će izaći manje ili više vode. U svakom slučaju prepoznaćete kada se to desi. Puter treba da mutite sve dok iz njega izlazi voda. Vodu, tj. mlaćenicu koja se izdvojila nemojte bacati, sačuvajte je za kasnije.

zacinski puter 24

Kada ste umutili puter, možete mu dodati začine po želji. Najbolje od svega je što sami birate čime ćete začiniti puter. Birajte začine koje volite i u zavisnosti za šta imate nameru da koristite puter.

Za puter uz morsku ribu, korisite beli luk, peršun, ruzmarin, kapar ili masline. Uz svinjsko meso odlično ide puter sa ljutom paprikom i peršunom. Uz piletinu možete napraviti puter sa karijem ili senfom ili sa đumbirom. Odličan kao namaz ili dodatak čorbama je puter sa limetom i korijanderom.

Ako želite slatki namaz na hleb ili pecivo napravite puter sa suvim voćem i cimetom ili vanilom. Bezbroj je mogućnosti, samo odaberite šta je ono što se vama sviđa.

Začine možete seckati nožem i zatim umutiti zajedno sa omekšalim puterom, ili možete sve zajedno izmešati u blenderu, ili u dubljoj posudi štapnim mikserom.

Neke okvirne mere, koje vi možete prilagoditi svom ukusu, dodavenjem menja ili više začina, bi bile:

  • Za slane začine, na 200 g putera potrebno vam je 2 vrhom pune kašike svežeg iseckanog ili suvog začinskog bilja i 1/4 kašikice soli.
  • Za slatki začinski puter, potrebno vam je 200 g putera i kašikica šećera. Od začina 1 kašika cimeta, ili 2 vanil šećera i 2 vrhom pune kašike iseckanog suvog voća.

Puter sa začinima uvijte u najlonsku foliju ili u papir za pečenje, ili ga stavite u teglicu, pa u frižider da se stegne. Puter sa začinima možete odmah upotrebljavati, a rok trajanja... ne znam koliko dugo može da stoji jer meni nikad nije trajao duže od desetak dana. Najbolje je da ga pravite u manjim količinama.

zacinski puter 27

zacinski puter djumbir 18

zacinski puter 3

zacinski puter 29

Podelite na društvenim mrežama