Recept za senf po principu "uradi sam" bi mogao da spada u kategoriju zimnice ili u kategoriju sosova. Sve zavisi od toga šta je za vas senf: prilog, začin, preliv ili dodatak jelima i salatama.

Kako god ga koristili postoji više vrsta kako semena od kojeg se pravi, tako i od ukusa senfa, ljući, slađi, kiseliji. Možda mislite da nije potrebno praviti ga kada u prodavnicama možete kupiti, sada već i kod nas, različite vrste senfa. Ovo je recept za slučaj da poželite da napravite sami senf od sastojaka koje sami odaberete, a osnovni sastojak senfa je seme slačice odn. gorušice. Seme slačice možete kupiti u svakom većem marketu kao i u prodavnicama zdrave hrane.

Važna napomena: suvo seme slačice nema miris (on se razvija kuvanjem ili fermentacijom), ali njegova neprerađena etarska ulja mogu izazvati nadražaje kože ruku ili usne duplje ukoliko grickate presno seme. Zbog toga se seme slačice mora ili termički obrađivati ili ostavljati da fermentiše, a najsigurnije ga je koristiti za kuvanje ili pečenje. U narodnoj medicini seme slačice se smatra lekovitim protiv raznih upala, deluje antibakterijski, a može da služi i kao prirodno sredstvo za konzervisanje namirnica.

Koji sastojci su potrebni da sami napravite senf:

  • 1 šoljica semena slačice (bele ili mešana sa crnom),
  • 1 šoljica jabukovog sirćeta (ili nekog drugog domaćeg, voćnog sirćeta, samo nemojte koristiti ono belo-rafinisano-alkoholno),
  • 1 šoljica piva (svetlog, tamnog po želji),
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

Priprema:

Seme slačice stavite u teglu i prelijte pivom i sirćetom. Umesto piva možete koristiti vodu ili belo vino. Teglu zatvorite i ostavite poklopljenu 1 dan da seme nabubri i omekša. Omekšalo seme sameljite u blenderu onoliko sitno koliko želite. Ono što treba da znate je da teško možete dobiti onako gladak senf kao industrijski.

Samleveno seme začinite solju, biberom i ljutom paprikom. Možete mu dodati i sveže narendan ren ili neko začinsko bilje kao ili bilo koji drugi začin po vašem ukusu.

Ovako pripremljeni senf ostavite da fermentiše nekoliko dana u frižideru. Što duže stoji imaće jači miris, ali mislim da ne bi trebalo ni predugo da ga čuvate da se ne razviju i neki loši mirisi i ukusi. U svakom slučaju, ako volite senf ovu količinu ćete vrlo brzo potrošiti.

domaci senf 1

domaci senf 3

domaci senf 5

domaci senf 7

domaci senf 8

Podelite na društvenim mrežama